fredag 2. mars 2012

Fondue



Fondue er for mange en gammel 80-talls rett. For oss er det et sosialt måltid som alltid blir positivt mottatt når vi har gjester. Det er noe spesielt sosialt med "sende" mat. Vi har det ofte når vi er på hytta på fjellet om vinteren, ellers så har vi servert det med både barn og voksne på besøk og vi har også servert det til over 40 personer!  Det gikk fint ved å låne en del fondue gryter. Ellers så kunne alt gjøres ferdig i forkant og vi kunne nyte! Det ble en morsom fest, med langbord og x-antall fondue gryter, snaps og Alpe-mimring...



Vi har noen favoritter som vi alltid må ha med, flere av dem har jeg med meg fra mine tre vintre med jobb i de østerrikske alper. For det første så har vi en rødvin, buljong og urte blanding i gryten. Dette skaper ikke den lukten og osen som jeg husker hjemmefra på 80-tallet. Dette har vi i gryten:

  • Buljong terning
  • vann
  • 5-dl rødvin
  • urter/krydder. Der tar vi hva vi har...
  • Dette varmes først på komfyren, slik at det er varmt og godt når man setter seg rundt bordet
Tilbehør:
  • Vi bruker alltid forskjellig kjøtt til å ha i gryten: svin, okse og kylling filet. Beregn 150-200 gr per person. For å få mer smak på kjøttet, kan det gjerne marineres i forkant, det er ikke alltid vi gjør.
  • Pommes Frites, ettersom man har så mange gode sauser/dip'er - så synes vi det er godt med pommes frites til å dyppe i dette
  • En god salat med olje og balsamico dressing samt krutonger på toppen
  • "mais-røre" (oppskrift "stjålet" fra favoritt fondue stedet i St. Anton...) Denne får alltid masse kommentarer og alle lurer på hva det er. Veldig enkelt, men veldig godt: en boks mais, røres sammen med majones. Voila!
Dip'er:
  • Aioli eller annen hvitløks dip
  • Curry dip (min manns favoritt). Jeg bruker bare en halv boks orginal kesam og tar curry oppi
  • "Thousand Island" (barnas favoritt). Halv boks orginal kesam med ketchup og pepper
Da er det bare å gjøre seg klar for et langt, hyggelig og sosialt måltid!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...