tirsdag 24. april 2012

Side, Tyrkia

Jeg har vært i Tyrkia mange ganger tidligere, for det meste i forbindelse med jobb og har blant annet sett Istanbul, Marmaris/Icmeler, Kemer, Antalya og Alanya. Det er imidlertid ganske lenge siden, foruten Istanbul der jeg var for 2 år siden.

Nå skulle jeg få besøke Side noen dager, og da tenkte jeg å dele med meg av ferske erfaringer.

<><> UA-32650012-1<>
Den vestre stranden, en tidlig morgen

Side er en forholdsvis liten ferieby (sammenlignet med mange av de andre kjente turiststedene i Tyrkia) og ligger ved Middelhavet nesten midt mellom Antalya og Alanya. Stedet består av den gamle og koselig bydelen med to fine, lange strender på hver side; East Beach eller West Beach. Den vestre stranden er den mest langgrunne og kanskje den som er aller mest populær blant barnefamilier. Side og områdene rundt er en herlig kombinasjon av gammelt og nytt med mange ruiner og gammel historie, koselig gamleby og nye hotell og restauranter. Dette i kombinasjon med langgrunne strender, vannsport aktiviteter samt SPA og Hamam gjør det til et attraktivt feriemål for mange.

Torvet, Side sentrum

Side sentrum:
Mange av hotellene ligger utenfor sentrum. Noen med gangavstand langs den koselige strandpromenaden langs den vestre stranden, mens andre lenger vekk. Du kan enkelt ta en dolmus (en lokal mindre buss), eller en taxi. Tar du en dolmus, så stopper den litt i utkanten av det historiske sentrumet og da kan du enten rusle ned blant ruinene (noe du ihvertfall burde gjøre en gang!) eller gå over på en shutle buss ned til gågaten. Selve sentrum er lite og koselig, med en kort hovedgate ned mot havnen og flere små sidegater. Her finner du shoppingen, restaurantene og det som er av kveldsliv/natteliv.


Her et bilde fra "min" Hamam, der jeg fikk teste
Hamam/tyrkisk bad:
Her kan du lese mer om bakgrunnen og historien for Hamam: http://no.wikipedia.org/wiki/Tyrkisk_bad. Den tradisjonelle Hamam har egne seksjoner for kvinner og for menn, mens i mange hoteller i dag kan du finne felles seksjoner for par og for familier. Man starter som oftest inne i den varme "marmor badstuen", der man etterhvert legger seg på den store marmorstenen i midten, så er det tid for skrubbing av hele kroppen, mens man med jevne mellomrom får deilig vann over seg for å rense av. Det hele avsluttes med et skikkelig skumbad og masasje av kroppen.
 Jeg vil absolutt anbefale å starte ferien ganske tidlig med Hamam, da kan du få skrubb og rengjøring som gjør at brunfargen både blir penere og sitter lengre. Denne gangen var jeg alene på Spa og Hamam og fikk en herlig kombinasjon av ansiktsmaske, skrubb og såpe for hele kroppen samt klassisk masasje som avslutning. Fantastisk deilig! Neste gang jeg kommer til Tyrkia med hele familien, skal vi ta en herlig familie ettermiddag i et Spa/Hamam på hotellet, det finnes også egne kids spa, de fleste steder og jeg tror det kan både være en herlig, spennende og litt annerledes familie aktivitet.


Tips og råd:
 • Visum: du må huske å ha 15 Euro (per person) i kontanter, til visum som må kjøpes på flyplassen ved ankomst
 • Ettersom man først må stå i en kø for å kjøpe visum for så å forflytte seg til passkontrollen, kan det være et tips og komme seg forholdsvis fort ut av flyet. Vent med toalettstoppet til etter passkontrollen...
 • Valuta: veksle gjerne til både Euro (til visumet) og noe tyrkiske lire før du reiser hjemmefra. Selv om de fleste butikker gjerne også tar Euro, så lønner det seg med tyrkiske lire, sjeldent du får veldig god kurs på Euro
 • Shopping: Langs hovedgaten og sidegatene i Side sentrum, samt shoppingområdene rundt hotellene, er det pruting som gjelder. Enten vi liker det eller ikke... For mange av oss nordmenn kan nok tyrkerne, i shopping- og restaurantgatene, oppleves som ganske "intense". Det ropes og snakkes etter deg overalt og hele tiden. Vi får tenke på at dette er deres kultur og at vi er på besøk i den, det går fint an å gå videre uten å svare eller å avslå høflig. Vi får også tenke på at de har noen hektiske måneder der de skal tjene sine penger for hele året... Så var det dette med pruting, ja - det må du gjøre om du ikke vil betale for mye! Prøv gjerne å få det ned mot 50% av den opprinnelige prisen, var ihvertfall tipset jeg fikk. Skal du ha annen type av shopping bør du reise inn til Antalya.
 • Tyrkisk bad/Hamam: se over!
 • Restauranter:
 • Prisnivå: Tyrkia er fortsatt billig og det er god standard, så her får du mye for pengene!
 • Leiebil: jada, det går fint å leie bil i Tyrkia. Det er god standard på biler og fine veier (ihvertfall hovedveiene), men du må følge med og tilpasse deg det tyrkiske kjøremønster. Det kan være at man kjører på rødt lys, dersom det ser ledig ut og 1001, 1002 og 1003 er det nok ingen som har hørt om når det gjelder å holde avstand til bilen foran... Som vanlig anbefaler jeg alltid å leie bil fra et anerkjent bilutleie selskap og sjekke at du tar med de forsikringer du bør ta med! Leier du bil så kan du fint feks kjøre til Alanya, Manavgat, historiske områder i nærheten, strender eller gjør en liten avstikker og se mer av både landbygda og de små byene.

For mer inspirasjon og tips, kan disse linkene kanskje være nyttige:Stemningsbilde, Side
God tur!

14 kommentarer:

 1. Hei, Tonje! Er denne stranda på det store bildet langt fra Side?

  SvarSlett
 2. Hei, beklager sent svar! Har vært på reise, så har ikke vært inne på bloggen i det siste. Dette er en strand som ligger på vest siden av Side, ca 8 km fra Side sentrum. Ligger ved området som heter Evrenseki.
  Mvh Tonje

  SvarSlett
 3. Hei!
  Skal til Side i sommer! Hvordan Kommer man seg til den stranden? Dolmuss eller taxi? Hva koster det evnt med taxi dit? Mvh Janniche

  SvarSlett
 4. Hei Anonym,
  Det kommer litt an på hvor du bor med tanke på hvordan du kommer deg til stranden. Jeg bodde i gang avstand til den. Både dolmus og taxi er rimelige alternativ. Tar du taxi, så si at du skal til Side West Beach (som du ser over, ligger denne i området Evrenseki.
  mvh
  Tonje

  SvarSlett
 5. Hei!
  Lurte på om du visste korleis været var i Side på denne tida? Er det varmt? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Normalt er det på denne tiden at sommeren virkelig kommer. Jeg var der i april i fjor, da var det deilig temperatur på dagtid med noen og tyve grader. Vannet ble varmere og varmere og det var deilig å bade på slutten av uken. Anbefaler å ta med en jakke til kveldene.

   Slett
 6. Hei, flott reiseblogg! Jeg tenkte at siden du har vært i Alanya også, om du kunne sagt noe om prisforskjellene Alanya kontra Side; er det dyrere i Side? Hvordan er miljøet kontra Alanya? Finnes det for eksempel nattklubber e.l., er Side på en måte Tyrkias svar på Alqudia(Mallorca) - det familievennlige altarnativet til Magaluf?

  SvarSlett
 7. Hei Tore, så hyggelig at du liker bloggen! Nei, jeg opplever ikke at det er noen prisforskjeller mellom Alanya og Side. Miljøet er noe roligere, men det finnes også nattklubber og barer i Side. Selv om forskjellene mellom Mallorca og Tyrkia er store, så kan jeg tildels være enig i din sammenligning om at Side er litt mer rolig og familievennlig og at man i Alanya (ihvertfall om man bor sentralt i Alanya) mer kan sammenligne dette med Magaluf med tanke på party og muligheter rundt dette.

  SvarSlett
 8. Hei :)

  Så fin blogg. Vet du om det dyrt å ta en dagstur til Alanya hvis en skal bo i Side?

  SvarSlett
 9. Hallo!
  Fin blogg! Kan du anbefale et Hamam/Tyrkisk bad i Side?

  SvarSlett
 10. Hei,
  Beklager sent svar! Jeg var på hotellet sitt SPA, bodde på Sunwing. Det kan jeg godt anbefale, men finnes sikkert mye annet bra også : )

  SvarSlett
 11. Hei Tonje,
  Lurer veldig p[ den stranden du mener er I Evrenseki. Bor I Kum]oy og det finnes jo ingen klippestrender I Evrenseki_ Skulle gjerne reist til den flotte stranden p[ det store bildet.

  Hilsen Kerstin fra Moss

  SvarSlett
 12. Hei, jeg liker bloggen din. Dette ferie ser ut som ren nytelse! Var prisene på leiebiler ok?

  SvarSlett
 13. Pass på hvor du bruker bankkortet ditt i Side, de skanner det der hvor du aldri kunne tenke deg at de kunne gjøre det.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...