søndag 29. april 2012

Frappe, gresk iskaffe

I dag er det et herlig vær her hjemme og følelsen av at sommeren nærmer seg kommer snikende. Om sommeren er jeg veldig glad i frappe og jeg lager den på "ekte" gresk vis, som jeg lærte når jeg jobbet i Hellas.

Det sies at frappe ble "oppfunnet" i 1957 i Thessaloniki (Frappe historie), og er i dag en veldig populær kaffedrikk om sommeren spesielt i Hellas og på Kypros, selv om det også har spredd seg til flere land de senere årene.


<><> UA-32650012-1<>
Deilig og klar til å drikkes, "må" drikkes med sugerør

Ingredienser:
  • 2 ts pulverkaffe. Kjøp gjerne med deg fra Hellas hvis du har mulighet til det, eller bruk litt sterk kjøpt hjemme, feks Nescafe Red Cup
  • 1-2 ts sukker
  • isbiter
  • vann
  • melk
Kaffe, kjøpt i Hellas, sukker og litt vann - klar til visping
Selv om jeg normalt ikke bruker sukker i vanlig kaffe, tar jeg litt i frappe ellers kan kaffen bli veldig bitter når man drikker den kald på denne måten. Jeg bestiller derfor alltid "Ena frappe, metrio me gala, parakalo" når jeg er i Hellas. Dvs at jeg bestiller "en frappe med litt sukker og melk". Den kan også bestilles uten sukker eller uten melk, eller med mer sukker.






Dette er variantene du kan bestille hvis du er i Hellas:
  • Sketo = uten sukker
  • Metrio = litt sukker
  • Glyko = mer/mye sukker
Sånn lager jeg den riktige frappeen min hjemme: ta kaffepulver og sukker sammen med en liten skvett vann og visp med en liten visper/mikser.

Visp det opp til det skummer. Putt oppi isbiter, litt mer kaldt vann samt en skvett melk. Sett i sugerør og nyt!

Ferdig skummet klar til resten av ingrediensene




5 kommentarer:

  1. Hei! Første gang inne på siden. Kan se av oppskriftene at det vil smake nydelig! Takk for gode tips!

    SvarSlett
  2. Hei.
    Takk for oppskriften! Elsker frappe, og vil gjerne prøve denne. Trodde det var melken som gjorde at det skummet?
    Men det er altså bare pulveret og vann? Har heldigvis kjøpt med meg pulver fra Hellas!
    hilsen Rose

    SvarSlett
  3. Hei,
    Jeg er veldig glad i denne ihvertfall! Ja, det er kaffe og vannet med ev sukker som skummes godt opp. Det er sånn jeg har sett de gjøre det i Hellas også : )
    Tonje

    SvarSlett
  4. Hvor mye vann og hvor mye melk ca til et melkeglass (40-50 cl) ? ☺️

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...