fredag 27. april 2012

Alanya, Tyrkia

Etter et opphold i Side, har jeg nå kommet meg til Alanya. Alanya er en av Tyrkias største feriebyer, men i tillegg bor det drøyt 110.000 innbyggere i byen, så her kan man komme inn på og oppleve mer av den tyrkiske hverdagen også. Det er nettopp denne kombinasjonen, som gjør at dette er et veldig populært feriested, faktisk hele året rundt. Dette i tillegg til selvfølgelig deilig sol og bad, rimelige priser og fantastisk gjestfrihet!

<><> UA-32650012-1<>
Med utsikt fra Kleopatrastranden, mot borgen

Alanya er en herlig kombinasjon av det eksotiske og det turistifiserte.Det er feks helt vanlig opptil flere ganger om dagen å høre bønneutrop fra moskeene blande seg med herlig lounge musikk eller "disco" fra strandbarene eller restaurantene. Samtidig finner du alt fra lokale tyrkiske kaffe- og tebarer til Starbucks, og fra tyrkiske restauranter til McDonalds og skandinaviske restauranter. Dette er reisemålet som passer for "alle". Her finner ungdommen som er ute etter hektisk natteliv sitt, samtidig som barnefamilier, par og voksne også lett finner det de er ute etter i sin ferie.


Havnen er også utgangspunkt for båtturer
Byen deles i 2 rundt en odde der det på toppen ligger ruiner av en stor og flott middelalder borg fra 1200 tallet. Nedenfor borgen, på den østre siden ligger havnen. Rundt havnen er det det skjer om kveldene. Her er det massevis av restauranter, barer og utesteder hvor du kan holde på til kl. 03.00 om du skulle ønske det. Etter kl 3, så stenger nattelivet i sentrum, men er du fortsatt ikke klar for hotellrommet, så kan du fortsette på noen av diskotekene utenfor byen. Det står gjerne busser inne i havnen ved 3-tiden for å gladelig bringe deg videre dit... Inn i smågatene fra restaurantene og barene finner du basarene med massevis av shopping muligheter.

Vest for odden ligger den vestre stranden, kanskje den mest populære, også kalt for Kleopatra stranden. På den østre siden er det også strand, noe mer grovkornet og steinete enn den vestre. Både øst og vest for bysentrum, finner du massevis av hotell og boalternativ.Tyrkisk mat:
Det tyrkiske kjøkkenet har blitt kåret til ett av de tre beste i verden, etter det franske og det kinesiske. Her er noe av det du gjerne må prøve i løpet av ferien:
 • Lavas: Et deilig, "oppblåst" tynt brød som du gjerne får servert før maten eller til meze
 • Meze: et utvalg av mange små tyrkiske retter. Tyrkernes svar på den spanske tapasen og den italienske antipastaen og meze som du kanskje kjenner igjen fra Hellas
 • Haydari: kan minne om den greske tzazikien, men er litt tykkere og agurken er byttet ut med dill, gressløk eller andre urter
 • Kebab: som finnes i mange varianter, både inne i brød som rask og enkel "gatekjøkkenmat", som grillspyd eller med salat på tallerken.
 • Køfte: tyrkiske kjøttboller
 • Humus: pure av kikerter
 • Drikke:
  • Raki: tyrkernes nasjonaldrikk, en brennvin laget av druer eller plommer og krydret med anis
  • Te: tyrkerne selv er veldig glad i te, og du kommer helt sikkert til å bli tilbudt det under shopping i baserene. Serveres ofte i små, "søte" glass
  • Tyrkisk kaffe: sterk, som en liten espresso, serveres i små kopper. Gjerne med en liten bit turkish delight til.
  • Arian: en drikk tyrkerne selv drikker mye av i varmen. Det er en slags vispet, kald tynn youghurt. Det sies at den både er sunn, tørsteslukkende og tilsatt salt som er godt å få i seg i sterk varme.
Tips og råd:
 • Visum: du må huske å ha 15 Euro (per person) i kontanter, til visum som må kjøpes på flyplassen ved ankomst
 • Ettersom man først må stå i en kø for å kjøpe visum for så å forflytte seg til passkontrollen, kan det være et tips og komme seg forholdsvis fort ut av flyet. Vent med toalettstoppet til etter passkontrollen...
 • Valuta: veksle gjerne til både Euro (til visumet) og noe tyrkiske lire før du reiser hjemmefra. Selv om de fleste butikker gjerne også tar Euro, så lønner det seg med tyrkiske lire, sjeldent du får veldig god kurs på Euro
 • Tid fra flyplassen i Antalya til Alanya: ca 2 timer
 • Shopping: I selve bysentrum, nedenfor borgen, finner du basar området, og der er det pruting som gjelder. Så er du glad i pruting, er det her du skal gjøre "kuppene", gjerne få det prutet ned til 50% av prisen som først blir presentert. Vil du slippe pruting kan du enten gå i mange av butikkene som finnes langs en av byens tre hovedgater, Ataturk. Det finnes også et shoppingsenter i Alanya,  Alanyum shopping center. Her er det mange butikker og restauranter, men ingen kjente merkevarer for oss som kommer fra Norge.
 • Tyrkisk bad/Hamam: se mer under Side
 • Prisnivå: Tyrkia er fortsatt billig og det er god standard, så her får du mye for pengene!
 • Leiebil: jada, det går fint å leie bil i Tyrkia. Det er god standard på biler og fine veier (ihvertfall hovedveiene), men du må følge med og tilpasse deg det tyrkiske kjøremønsteret. Det kan være at man kjører på rødt lys, dersom det ser ledig ut og 1001, 1002 og 1003 er det nok ingen som har hørt om når det gjelder å holde avstand til bilen foran... Som vanlig anbefaler jeg alltid å leie bil fra et anerkjent bilutleie selskap og sjekke at du tar med de forsikringer du bør ta med! Leier du bil så kan du fint feks kjøre til Alanya, Manavgat, historiske områder i nærheten, strender eller gjør en liten avstikker og se mer av både landbygda og de små byene.
 • Transport: taxi eller dolmus (de lokale bussene), er det mange av og lett å få tak i. Flere restauranter har også hente tjenete og både henter og leverer på hotellene dersom du ønsker det.
For mer inspirasjon og tips, kan kanskje disse sidene være nyttige:

Deilig strandliv på Kleopatrastranden i april


  God tur!

6 kommentarer:

 1. Hei! Fin blogg, er klar over at dette er et gammelt innlegg, men kommenterer likevel ;) jeg skal til alanya i høstferien med noen venninner. Lurer litt på om utelivet er like rått i høstferien som på sommeren? Har vært i alanya før, på sommeren. Da var det iallefall liv og røre rundt havneomerådet! Regner med shoppingmuloghetene er noe det samme ifra april/mai-oktober, det er jo da det er høysessong.
  Ser du har vært i alanya i april, og kan tenkes at aktiviteten der nede er noe lik i høstferien, har du noen anbefalinger? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei,
   Beklager sent svar! Har ikke vært så mye blogging nå som vi har hatt så mye fint vær i sommer...
   Utelivet er nok noe roligere om høsten enn hva det er midt under høysesongen i juli. Men, om dere er ute etter natteliv så finnes det fortsatt bra! Shoppingmuligheter er det samme og det finnes mye å gjøre. Hva er det du tenker på når du sier "aktiviteter"? Hvis du spesifiserer litt mer så kommer jeg gjerne med forslag!
   Tonje :)

   Slett
  2. Tenker på andre ting enn strandliv og shopping, noen båtturer som er å anbefale? Noe kult å som er verdt å ta en taxitur for å besøke? :)

   Slett
 2. Heisann, veldig fint innlegg...
  Det er så mye bedre å være i Alanya om våren(April/mai) istedet for sommeren.. Fantastisk frukt og grønnsaker,ikke for varmt pluss at Tyrkerene ikke er så stressa :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, våren er en fin tid : )

   Slett
 3. Kan dere hjelpe meg med noe dere som bor i Alanya og dere som har lesere som er intresert i Alanya? Jeg starten denne bloggen for å spre ordet om Tulay og hennes gatehunder, kan dere dele siden med folk, så ordet blir spredt? Desto flere som vet om det, desto større sjangse for donasjoner og adopterte hunder!
  På forhånd takk!!
  http://nouw.com/TulaysGatehunder/welcome-20836765

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...