Ribbe skal det helst være på juleaften! |
Her er min ribbemeny, basert på min mammas tradisjonelle oppskrifter:
Ribbe:
- Ribbe: Vi bruker tynnribbe, beregn ca 500 gram pr person, da har du rikelig også til julefrokosten dagen etter
- salt og pepper
- Salt og pepre ribben minst et par døgn i forveien, pass på at salt og pepper kommer godt ned mellom rutingen i svoren også. Legg den i en langpanne med svorsiden ned, legg folie over.
- Sett ovnen på 230 grader.
- Hell over ca 2 dl vann og legg over folien igjen. Damp ribben i 30-45 minutter
- Ta ut ribben av ovnen, snu den slik at svoren er opp og legg en tallerken eller lignende midt under, slik at fettet renner ned fra ribben og ikke blir liggende i midten. Folien fjernes og ribben stekes videre uten folie.
- Reduser gradene i ovnen til 200 og stek ribba i 1-1,5 time. La ribba hvilke i ca 20 minutter før du skjærer den opp og serverer.
- Skrap ut alt du klarer av fettet/kraften fra langpannen over i en kjele
- Lag melblanding ved å ta et risteglass med vann sammen med et par skjeer hvetemel, rist godt og hell litt etter litt over i fettet i kjelen. La det koke godt for å få ut melsmaken
- Tilsett en buljongterning og ev mer vann dersom det behøves
- Smakes til med salt, pepper og sennep. Ta i litt sukkerkulør for å få en brunere farge på sausen.
- 1 kg medisterdeig
- 3 ts salt
- 5 ss potetmel
- ca 1/2 ts pepper
- 1/2 ts malt muskat
- 1/4 ts malt ingefær
- 5 dl melk
Surkål:
- kålhode
- 1-2 epler
- karve
- smør
- ribbefett
- eddik
- sukker
Tilbehør:
- julepølse
- tyttebær
- grov sennep
- surkål
- sylteagurker
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar