lørdag 20. juli 2019

Rhodos - feriefavoritten nordmenn aldri blir lei av!


Det er ikke uten grunn at Rhodos har vært feriefavoritten til mange i mer enn 30 år! 


Her snakker vi retro populært med noe som passer for absolutt alle! Og at det kalles retro populært, betyr absolutt ikke at det hverken er slitt eller utdatert! 


Utsikt fra Lindos


Øya har hatt stor oppgradering og modernisering de senere årene, og du finner alt fra bra restauranter, lekre og kule hoteller, beach lounger og moderne shopping – alt side om side med det ekte greske. 

Med i underkant av 100.000 fastboende er Rhodos en øy som lever året rundt, i tillegg er det ikke uten grunn at øya også kalles for solens øy, her er det rundt 300 soldager i året!


Jeg har bodd og jobbet på Rhodos  og jeg har vært her på ferie med venninner, med små barn, større barn, sammen med flere familier og på jobbturer. Jeg har også skrevet et par innlegg om øya tidligere, som du kan lese her Rhodos (innlegg fra 2012) og her Rhodos med besøk på Tilos

Min siste tur til Rhodos, var i høstferien i fjor, da jeg tok med meg tenåringsdatteren min og bodde i Rhodos by.

La meg guide deg til de ulike stedene og ta deg med til mine favoritter og "hemmeligheter"!

Barnas Rhodos


Barnefamilier trives først og fremst i områdene syd- eller på østkysten av øya. 

Der finner du de beste familiehotellene i tillegg til de flotteste og mest populære strendene. Nærmest Rhodos by bor du i Kalithea og Faliraki, mens litt lenger ut, men med nærhet til de aller fineste strendene, velger du Afandou og Kolymbia.


Syd for Lindos ligger småstedene Lardos, Kiotari og Pefkos. Her har turismen ikke vært like lenge som nordover på øya, så her venter et stille og rolig strandliv med senkede skuldre. Men, med leiebil, får du også herfra fint oppleve hele øya og hva den har å by på.

Lindos

Større barn og tenåringer vil også trives på vestkysten, ikke minst hvis man er opptatt av nærhet til Rhodos by.

Lekre farger på vannet langs vestkysten!

I høstferien var det første gang jeg bodde med barn inne i Rhodos by. Dette er en perfekt kombinasjon av litt storbyfølelse og sol og bad. 

Datteren min Mille, som har vært mye i Hellas, var først og fremst overrasket over shoppingmuligheter, da hun trodde at det er det lite av i Hellas. Men for en 15 åring å ha tilgang til alle de populære kleskjedebutikkene vi ikke har i Norge,  det gjorde prikken over i’en for denne ferien. Vi bodde rett på stranden inne i Rhodos by, og hadde kort vei til det meste. Det er enkelt å ta lokalbussene ut til strendene langs østkysten og det er enkelt å leie bil for å se mer av øya.

Rhodos by har alt! Også nærhet til strand. 

I Rhodos by har du alt; stranden, shoppingen, tilbud av restaurant og kafeer, nærhet til gamlebyen og havnen og enkelt utgangspunkt for å komme seg rundt. Personlig elsker jeg nettopp denne kombinasjonen! 

Og så er jeg også veldig glad i gamlebyen, dvs hold deg gjerne unna hovedgaten spesielt i høysesong, det er i de trange smugene og bakgatene du både finner sjarmen og de beste restaurantene. Rhodos gamleby er Europas største bebodde middelaldersentrum, og er med på Unescos verdensarvliste. Her holdt korsfarerne til i en lang periode, og det er fremdeles mye å se fra den perioden. 

I Gamlebyen er det aller finest på oppdagelsesferd i bakgatene


Mine Rhodos tips for barnefamilier:

  •           Vil du ha avveksling fra strandlivet, er aldri en dag i Waterpark Faliraki feil for de badeglade!
  •           Etter en dag på stranden: stopp på Epta piges, de syv kilder, og gå gjennom tunnelen ut til ferskvannskulpen. Spennende å gå gjennom for barna og deilig å skylle av seg saltvannet etter en hel dag i sjøen.
  •           Gå opp til Tsambika klosteret! Kjør bilen så langt opp du kan, å gå resten. Selv små barn klarer denne turen fint. Her oppe er det en fantastisk utsikt over Tsambikastranden og av store deler av øya.
  •           Gamlebyen: Glemmer aldri min 5 årings fasinasjon for riddere, og hvor spennende er det ikke da å gå i en ekte middelalderby og se for seg riddertiden!

Tips fra jenteturen med tenåringen:

  •           Ta lokalbussen til Kalithea og tilbring dagen på stranden ved Kalithea Springs. Fantastisk klart badevann, deilige solstoler, vakre omgivelser og deilig lunsj restaurant.
  •           Shopping: i gaten Niki Plastira finner du de populære kleskjede butikkene vi foreløpig ikke har hjemme. Ta gjerne utgangspunkt i Cyprus Square, om du skal på shopping. 



Lekkert med en dag på stranden ved Kalithea Springs

For romantikerne

Er du ute etter ferieturen sammen med kjæresten, der romantikken også skal få tid til å blomstre? 

Da ville jeg først og fremst valgt Lindos. Denne kritthvite lille byen som har akropolis på den ene siden og en herlig strand på den andre, er et av de mest attraktive turistmålene på Rhodos. Den ultimate stemningen finner du imidlertid her når turistene har tatt bussene og bilene tilbake til de andre feriestedene på øya. 

Her er det kule barer og takterrasser og mer enn nok av gode restauranter.

Et bra hotell, med fin beliggenhet inne i Rhodos by, er heller ikke feil...

Romantisk middag i skumringstimen på Rhodos



Restaurant Marco Polo inne i Gamlebyen, en av mine restaurant favoritter!




Tips til romantikerne:

  •           Restaurant Skala: «Barbent middag» i strandkanten på Lindos med god mat og levende lys
  •           Restaurant Marco Polo: bortgjemt «hemmelighet» inne i de smale bakgatene i gamlebyen i Rhodos by
  •           Oasis Beach: liten, fin sandstrand med kul loungebar hugget inn i fjellet
  •           Dagstur til den lille øya Tilos med båt fra Mandrakihavnen
  •           Se solnedgangen fra en av takbarene i Lindos


Deilig strand i kule omgivelser på Oasis

For den aktive

Rhodos er et paradis for både kitere og windsurfere. Kiternes paradis er helt på sydspissen av øya, på Prasonissi. For kortest vei hit, bor du i Lardos, Kiotari eller Pefkos. Detter er mindre feriebyer, med kort vei til blant annet Lindos.


Windsurferne finner du først og fremst på vestkysten, som også kalles for den blåsete siden av øya, der du finner feriestedene Ialyssos og Ixia. Foruten vinden, er det her kulestenstrender og ikke minst hele den blå fargeskalaen på vannet. Jeg blir aldri lei av å se på dette fantastiske badevannet! 

Fra disse feriestedene er det kort vei inn til Rhodos by og det er også raskt å kjøre på tvers over øya og over til de fineste sandstrendene. 



Tips til den aktive:

  •           Du finner ubegrenset med vannsport aktiviteter både på øst- og vestkysten
  •           Dykking er også mulig og gjøres blant annet i Kalithea
  •           Rhodos er kuppert med flere fjelltopper på over 1.000 meter. Anbefaler turen til Monolithos på det varmeste! Fin tur og fantastisk utsikt fra toppen.
  •          Yoga: finnes ulike yoga klasser man kan være med på, også utendørs i ulike omgivelser


For den som søker sjarmerende småøyer

Visste du at du kan komme til to små greske, sjarmerende øyer når du flyr til Rhodos? Opplev dem alene, eller som en herlig kombinasjon med Rhodos.


Symi er kjent for mange fra dagsutflukter fra Rhodos, men det er jo når turistbåtene forlater den lille havnen om ettermiddagen at Symi virkelig får vist seg fra sin mest sjarmerende side! 

Nyt deilig gresk mat nede i havnen. Gå på oppdagelsesferd i de mange smugene. Bo på sjarmerende greske hotell. Og om dagen, tar du badebåter ut til de mange herlige strendene og vikene rundt om på øya eller på andre øyer i nærheten. Mer ekte og sjarmerende gresk blir det nesten ikke!

Nyt en deilig frappe i Symis havn


Etter ca en times tid med båt fra Mandrakihavnen på Rhodos, kommer du frem til Tilos

Det første som møter deg er en herlig liten havn, et lite bysentrum og en koselig strandpromenade. Snakk om å senke skuldrene! Her er det stille, rolig og behagelig tempo, gratis solstoler og deilig mat. Strendene er for det meste av kulesten og med et fantastisk klart vann som skapt for å snorkle i. Tilos kan du også kombinere med en uke på Rhodos.

Havna i Tilos

Strandløvenes Rhodos

Elsker du finkornede sandstrender, litt mer grovkornede strender, beach klubber, bystrand eller rullestenstrender? Liker du å være på strender der det er stille og rolig eller fullt liv? Eller liker du å finne din egen lille bukt? Uansett hva du er ute, du finner det på Rhodos!


For det første, ønsker du å bo i en by, men allikevel vil ha nærhet til strand, så er Rhodos by et supert valg! Rhodos by ligger helt nord på øya, og Ellis Beach, som bystranden heter, strekker seg  østover fra tuppen. Her, på østsiden er det finere sand og mindre vind. Windy Beach, som du finner vestover fra nordtuppen av øya, er sanden litt mer grovkornet og du har litt mer vind. Noe som absolutt ikke er å forakte mitt i juli i hvert fall. Uansett hva din preferanse er; her er avstanden så kort at du enkelt kan teste ut begge deler!

Inndelingen som vi finner den i byen, gjelder også for hele øya: på østkysten er det strender med finere sand enn på vestkysten og på vestkysten blåser det mer enn på østkysten. Se guiden under for tips til mine favorittstrender. Er du en ekte strandløve, så er jeg sikker på at du kommer til å teste de fleste av dem!
Fin sand og herlig klart badevann på Agathi Beach
Herlig lounge stemning på Ronda Beach inne i Rhodos by


Et lite isstopp med utsikt over Anthony Quinns Bay



Tips til strandløvene:

  •           Agathi Beach: er min favoritt når det gjelder langgrunn og finkornet. Ligger på østkysten på vei mot Lindos. Her er det færre folk og mer avslappet stemning enn på den mer kjente Tsambika stranden.
  •           Tsambika stranden: en av de mest kjente sandstrendene på Rhodos, og det ikke uten grunn. Langgrunn og fin.
  •           Kalithea Springs: Med et antikt kurbad, vakker natur, sandstrand og klipper som lekre omgivelser, er en dag i de gode solstolene i Kalithea Springs, absolutt verdt inngangsbilletten. Ikke uten grunn mange velger å legge både vielsen og bryllupsfesten sin hit.
  •           Anthony Quinns Bay: Den herlige bukten er oppkalt etter skuespilleren Anthony Quinn som hadde hovedrollen i filmen Kanonene på Navarone, som blant annet ble spilt inn her. Omgitt av naturstener og pinjeskog, er dette en av de vakreste strendene på Rhodos. Vannet er også her krystallklart og snorkelutstyr et «must».
  •           Oasis Beach: en avslappet strand, med kul reggae inspirert loungbar. Her er det både en liten sandstrand og massevis av klipper. Nabostranden Thassos, som du enten kan kjøre ned til, eller gå til rundt klippene, er også verdt et besøk.
  •           Prasonissi: helt på sydspissen av øya kan du bade i Egeerhavet på den ene siden og Middelhavet på den andre.
  •           Ronda Beach bar: populære beach/lounge bar, som ligger helt i utkanten av Ellis Beach inne i Rhodos by. Tykke madrasser på solsengen, men også et herlig sted for en «sundowner» etter en lang dag på stranden.
  •           Din egen strand eller badevik? Langs hele østkysten, spesielt etter Lindos kan du enkelt finne din helt egen idylliske strand eller bukt. Ta med picnic kurv og nyt dagen!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...