fredag 19. juli 2019

Albania; gjestfritt, fargerikt og ekte

Mitt første møte med Albania i fjor sommer, var en positiv overraskelse! På mange måter. Hva det var som overrasket meg? Maten, gjestfriheten, vinen, naturen, strendene, fargene, prisnivået – ja, faktisk det meste! Er du nysgjerrige på å vite mer? Da bør du definitivt lese videre!

Albania er helt klart annerledes enn mange av de typiske feriestedene vi tenker på om sommeren, men det er nettopp denne annerledesheten, som også gjør det så interessant og spennende. Jeg anbefaler deg å oppdage dette herlige ferielandet, før alle andre gjør det! For det kommer de til å gjøre, etter hvert.

Landet er i sin spede begynnelse som turistland og kan på mange måter sammenlignes med hvordan for eksempel Hellas var for 20 år siden eller Kroatia for 10 år siden. Servicen er ikke nødvendigvis som vi er vant med, men den er sjarmerende og du får absolutt følelsen av at de så gjerne vil! Bostandarden er bra og mye er nybygd, men du må ikke forvente at et 5 stjerners her, kan sammenlignes med et 5 stjerners i mange andre land. Det er gjerne enklere og det kan være at ikke alt fungerer til 100% hele tiden, men det gjør liksom ikke noe, når du totalt sett får så utrolig mye for pengene.


Maten


I Albania møter du et kjøkken som kan minne om og smake som mat du kjenner fra både Italia, Hellas og Tyrkia. Maten er ikke spesielt sterk, men er veldig aromatisk og med masse deilige smaker.


Her spiser du gode oster, deilig grillmat (kjøtt, kylling, saftige og kjøttfulle pølser), sjømat, pizza (god på italiensk vis, men prøv gjerne den albanske varianten – den er nydelig) samt «tapas» med skinker oster og oliven.

Pizza, den albanske varianten. Anbefales!

Isen er på italiensk vis og kaffen er nydelig! Hvorfor ikke ta en «Bestefars smultring» (petulla te gjyshi) til kaffekoppen eller som et lite mellom-måltid? Denne kjøper du helst varm fra en bod på gata, for eksempel i havnen i Durres.

Og alt dette, til et prisnivå, du nesten ikke tror er sant. 

Gjestfriheten


Jeg opplever albanerne som varme, imøtekommende og med en vilje og en iver etter å være et godt land å være turist i. 

Jeg fikk snakke med unge albanere som har vært ute av landet noen år for så å komme tilbake for å være med på å bygge opp dette. De snakker åpent om de fordommene og stigmatiseringene som dessverre mange har, og er det noen som kommer til å lykkes med å bli et attraktivt turistland fremover, så tror jeg absolutt at det er Albania!

Albanerne; åpne, varme og med en velkommen gjestfrihet

Vinen


Dra på vingårdsbesøk! 

Rett utenfor Tirana, finner du Uka Farm. Her spiser du god mat og drikker god vin produsert på gården, dette var et av de mange, men kanskje også aller beste måltidene jeg spiste på min tur. 

Ikke gå glipp av lunsj på Uka farm!

Er du heldig får du omvisning av Flori Uka, som driver vinproduksjonen på gården og kanskje møter du også på faren hans Rexhep Uka. 

Far Uka var tidligere landbruksminister i Albania og er også en anerkjent professor og forsker. Forskningen hans er blant annet med på å påvirke hvordan gården drives biodynamisk. Sønnen Flori er oppvokst på gården. Det var hardt arbeid og han hadde absolutt ikke tanker på at det var her han skulle jobbe resten av sitt liv. Så fikk han interesse for vinproduksjon og er nå utdannet vinprodusent både fra Italia og Albania. Vinen lages på Kalmet druen, som er spesiell fra Albania. Det er en liten vingård, der alt er økologisk og der alt lages på selve gården. 


Flori Uka forteller stolt om både historien og vingården som den er i dag


Naturen


Høye fjell, grønt og frodig. Oldtidsbyer, havnebyer, uoppdagede landsbyer og trendy storby. Vakre landskap og nydelige solnedganger. For ikke å glemme de fine strendene og det klare badevannet. I Albania får du alt dette, og mer til.


Variert og vakker natur i Albania


Frodig og grønt, mot det klare badevannet
Strendene


Krystallklart badevann. Langstrakte, deilige sandstrender. Deilige solstoler, og absolutt ingen kamp om dem! Kan det bli bedre? 

Bor du i Durres, har du alt dette lett tilgjengelig, men reis gjerne litt nordover fra Durres også. Her finner du alt fra små badeviker til milelange sandstrender der alt gir deg tilgang til herlige Adriaterhavet. 


Tidlig morgen på strandpromenaden i DurresSolnedgang på strandpromenaden

Durres


Havnebyen Durres er en av Albanias eldste og største byer. Her er det både et hyggelig bysentrum og torg i tillegg til havnepromenaden med alle sine restauranter og kafeer. 

Rett utenfor selve byen, finner du 12 kilometer strender i området som kalles for den albanske riviera. Her er det lange sandstrender, ingen håndklemafia og slåss med, og herlig klart badevann. 

Strandpromenaden er lang og bilfri, og du finner mange bra restauranter i de forskjellige hotellene som ligger langs denne. Durres området er flott som utgangspunkt for å oppdage mer av Albania, lei gjerne en bil for enkelt å ta deg rundt, både nordover og sydover for Durres, for ikke å glemme hovedstaden Tirana, som du bør få med deg. 

Durres sentrum når kveldsmørket senker seg


Tirana


Tirana er Albanias hovedstad, og absolutt verdt et besøk. Enten på dagstur fra feriestedet Durres, eller også for en annerledes storbyhelg. Her må du få med deg markedet Pazari i Ri. Det er like fargerikt, som husene rundt. Spis deilig lunsj, kjøp fersk fisk, ost, tobakk, grønnsaker, kjeramikkskåler eller la deg bare inspirere av atmosfæren.

Markedet Pazari i Ri, Tirana

Det mest moderne og trendy området i Tirana, er The block. Her er det kule barer, restauranter og butikker. Du finner alle de mest kjente kleskjedene i Albanias hovedstad, så her kan du handle til rimelige priser, både lokale og internasjonale varer.  

Albania var kommunistland frem til 1991. På kommunistmuseet, Bunk’Art 2, får du innsikt i den spennende og skremmende historien om Albania under kommunisttiden. 


Kommunistmuseet Bunkart2, Tirana

For å få fin utsikt over byen, kan du enten ta gondolbanen Dajti opp i fjellene bak byen. Selve banen tar 15 minutter, og ligger kun 10-15 minutter utenfor bysentrum. Vel oppe kan du enten ta en fin tur videre opp og inn i fjellene, eller du kan nyte utsikten og spise en god lunsj. Rundt i området ligger det masse forskjellige restauranter, der de fleste av dem har hentetjeneste og gjerne kommer og henter deg fra der du kommer opp med gondolen.

Ta turen opp i høyden


Fin utsikt fra byen får du også fra baren Skypanoramic. Denne ligger i Sky Hotel, rett i utkanten av området The block. Selve baren bruker en time på å snurre sakte, helt rundt. Og du får god tid til både å nyte den fantastiske utsikten og god drikke, til priser vi bare kan drømme om hjemme. 

Gå ikke glipp av et middagsbesøk på Mullixhiu https://www.mullixhiu.al/ Her var vi så heldige å få en prat med kjøkkensjef Bledar Kola. Han har blant annet jobbet på danske Noma i Kjøbenhavn og på svenske Fäviken utenfor Åre. Det er forresten på siste stedet han hentet inspirasjon til interiøret i restauranten. Her er det nesten som å komme inn i en koselig hytte, med masse treverk, fyr på peisen og bestikk som du finner i din egen skuff i restaurantbordet. Maten er moderne albansk, laget med ekte, rene og gode albanske råvarer. Her kan du nyte en nydelig og spennende 8-rettersmeny til rundt 150 norske kroner!

Kjøkkensjef Bledar Kola på fantastiske Mullixhiu

Berat


Berat er en av de eldste byene i Albania og er i tillegg på Unescos liste. Selve byen ligger vakkert til med sine ottomanske hus, som klarer oppover fjellsiden mot borgen. Begynn gjerne med å ta turen opp og gå innenfor borgmurene, her får du en god dose med både vakker natur og interessant historie og kultur.

Oppe i borgens smale gater
Nede i selve byen. Må du lete opp restauranten Lili Homemade food. 

Eller restaurant og restaurant, her er vi hjemme i huset og bakgården til Lili. Det er kona som står på kjøkkenet, det er faren som lager vinen og rakien, og det er Lili selv som serverer oss. Maten og oppskriftene, er arven etter Lilis mor, så her er alt veldig lokalt og kortreist. Og for en mat! Selve menyen er en stor hjemmelaget plakat med dårlige bilder på maten, ikke la deg skremme av det! 

Vi var 4 stykker og vi bestilte en av hver rett, som vi plasserte midt på bordet og delte. Til det fikk vi den hjemmelagde vinen, servert i små karafler. Både Lili selv, restauranten og maten er proppfull av sjarme og noe helt annerledes. Vertskapet kaller det ikke en restaurant, men kaller det «home» og som Lili sier, her har vi 5 bord, 2 barn og en hund. 

Sjarm og personlighet til tusen, hjemme hos Lili


Lili selv

Nord for Durres og Kruja


Nordover er landskapet annerledes sammenlignet med det du opplever når du reiser sørover mot Berat. Her er det mer kupert samtidig som det er grønt og frodig og med fantastiske panorama utsikter over den adriatiske kystlinjen. 

Her er også tilgangen til strender og herlig badevann lett tilgjengelig, man må jo passe på å få litt badestopp på veien! 

Stopp ved Rodini Castle
Om du ikke velger leiebil, så er jeepsafari en fin måte å oppleve dette på. 

Foruten badestopp var vi blant annet innom Kruja. Kruja er Albanias tidligere hovedstad, og ligger ca 3 mil fra Tirana. Stedet ligger oppe i fjellene og kan by på fantastisk utsikt i tillegg til et sjarmerende og gammelt basarområde. De kultur og historie interesserte, bør sette av ekstra god tid her. 


Middelalderbyen Kruja

Hvem passer Albania ferien for?


Albania passer for alle som er lei masseturismen og som ønsker å oppdage et «nytt» land mens det fortsatt er i sin spede turistbegynnelse. 

Hvis du i tillegg ønsker langstrakte strender og krystallklart badevann i tillegg til god mat og drikke – alt til et meget prisgunstig nivå, så har du kommet rett!


Barnefamiliene tror jeg vil trives aller best i Durres området! Durres er imidlertid også et flott utgangspunkt for deg som reiser uten barn og som i ferien også ønsker å oppleve enda litt mer om hva landet byr på.


Håper jeg har gitt deg noen tips og ideer på hva du kan oppleve på Albania turen din!


Tips

Restauranter:
 • I Durres:
  • Rimini: for deilig sjømat, ligger nede i havnen
  • 4 Stinet: for deilig pizza på italiensk vis
 • I Tirana:
  • Mullixhiu: for moderne, albansk mat laget på gode og lokale råvarer
  • Uka farm: vingården og restauranten for albanske småretter og grillmat samt lokalprodusert vin.
  • Season: for deilig pizza og albanske oster og skinker. Ligger like ved markedet
 • I Berat:
  • Lilis homemade: for nydelig mat på lokale råvarer og en fantastisk lokal og «hjemme hos» opplevelse

Å oppleve:
 • Tirana: kommunistmuseet Bunkart 2, gondolbanen dajti ekpsres for fottur, finutsikt eller lunsjbesøk, vingårdsbesøk på Uka farm, shopping
 • Berat: en av albanias eldste byer. Få med deg både borgen og den nyere bydelen og få med deg Lilis homemade
 • Lei bil, eller bli med på en jeepsafari og dra nordover kysten fra Durres
 • Durres:
  • Havnen: spis middag, ta en kaffe og en is eller bare rusle rundt
  • Torget: sett deg ned på en utekafe og se på folk

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...