fredag 26. juli 2019

Trendy og mangfoldige Berlin

I sommer, ved skoleslutt, var vi 5 mammaer som tok med oss jentene våre på surprise tur til Berlin. De hadde nettopp avsluttet 10 års skolegang, så dette var både en kul overraskelse og et godt valg av sted!

TV-tårnet i Berlin, et av mange kjente landemerker

Berlin er fortsatt en av trendbyene i Europa og det forstår jeg godt! Byen er både kul, trendy og samtidig proppfull av historie og interessante steder å se. I 10. klasse har jentene hatt mye om både 2. verdenskrig og den kalde krigen, så dermed var det en by hvor ikke bare shoppingen var interessant.

Jeg har selv vært i Berlin mange ganger, men aldri om sommeren som nå, og dette var absolutt en fin tid å reise på! Berlin er også en fin sommerby!

Bli kjent i Berlin


Selv om Berlin er stor, så synes jeg det er enkelt å ta seg rundt og å få med seg mye av byen, selv på en langhelg eller kortuke. T-bane nettet er godt utbygd og ikke minst så er også flere av stasjonene spesielle og kule og vi endte opp med fotografering på flere av de, før vi kom oss opp til dagslyset igjen. Kjøp gjerne et Berlin card for oppholdet, da får du både offentlig transport inkludert i tillegg til inngang på museum m.m.

Vi kjøpte kun dagskort, noe som vi enkelt kunne gjøre både i resepsjonen på hotellet, og på t-bane stasjonene.

T-banen i Berlin, der mange av stoppene er både kule, annerledes og morsomme å fotografere

Selv om byen er stor, så er den flat og det gjør den blant annet fin å sykle i. Vår beste sightseeing tur, ble derfor en guidet tur på sykkel! I forkant hadde vi bestilt en privat gruppetur bare for oss, noe som ble super vellykket. Vi var så heldige å få med oss svenske Felix som vår guide. Han har studert statsvitenskap og sosiologi i Berlin i tre år.

Det å sykle rundt, få sett mye, få litt informasjon og gjøre stopp tilpasset oss, var en helt suveren måte å se på byen på! Vi bestilte via Berlin on bike som holder til i herlige Kulturbrauerei i det fine området Prenzlauer Berg, som var et perfekt utgangspunkt for turen som varte i 3,5 time.

Guidet tur på sykkel, en perfekt måte å oppdage Berlin på


På oppdagelsesferd med sykler i Berlin

På turen fikk vi sett både Checkpoint Charlie, Muren, Brandenburger Tor, Jødenes minnesmerke, Museums Insel, universitetsplassen og mye mer av kjente plasser. I tillegg satte vi også pris på å få forståelsen av de ulike områdene og få tips om litt mer lokale "hemmeligheter".

Når sykkelturen var ferdig satte vi oss ned på plassen i Kulturbrauerei, der det var satt opp herlig lunsj muligheter for streetfood. Noe som smakte godt, i et varmt sommer Berlin etter en herlig sykkeltur!

Deilig streetfood i Prenzlauer Berg
En annen anbefalt måte å se Berlin på, er med båt! Spesielt om du er der om sommeren som vi var. Det finnes alle mulige type av båtturer på Spree for å se Berlin fra en annen side. Vi valgte en litt mer privat variant her også. Det viste seg at å være med på en mindre og litt mer luksuriøs båt med bedre plass for oss, ikke var noe dyrere enn å bli med på de store turistbåtene. Og, for en herlig opplevelse i sommervarmen!

Tenåringene nyter solen og sommer i Berlin
Ombord kunne vi kjøpe iskald og god drikke og vi kunne sette på oss hodetelefoner om vi ble nysgjerrige på, og ville vite mer om hva vi seilte forbi. Det var kun oss 10 + 6 andre med på båten, så god plass og herlige omgivelser, sammenlignet med de store turistfergene der man sitter side om side på rader med harde benker.

 Her kan du lese mer om Katamaranen og turen vi valgte å ta: Viator, Berlin


Mammaene nyter også...

Hvor bo i Berlin?


Berlin er, som nevnt, en veldig stor by. Den er delt inn i ulike områder og har et enormt stort utvalg av hoteller. Det kan være vanskelig å vite hva man skal velge. Personlig synes jeg områdene øst i Berlin er mest sjarmerende og hyggelig å bo i.

Denne gangen valgte vi å bo i Mitte. Mitte, er som navnet sier, midten - og kanskje det mest optimale stedet å bo. Her finner du både mye av det historiske og kulturelle, men også hyggelige kafeer, butikker og restauranter. Vi hadde blant annet kort vei til både Alexander Platz, Museum Insel, Check Point Charlie og Brandenburger Tor. 


Bo sentralt i Berlin

Et annet favoritt område er Prenzlauer Berg. Dette tror jeg skal bli området å bo i for min neste Berlin tur. Ikke langt fra de mindre pene blokkene ved Alexander Platz, ligger dette utrolig hyggelige området. Her er bygningene lavere og selve området kan minne litt om Frogner eller visse deler av Majorstua i Oslo. 

Ærverdige gamle bygninger er pusset opp til moderne boliger og i de hyggelige gatene finner du trendy kafeer og restauranter. 

Hackesche Höfe


Uansett om du bor i Mitte eller i Prenzlauer Berg, så er det ikke lang vei til Hackesche Höfe.  Et område du bare MÅ få med deg.

Dette er et område, i fredet jugendstil med mange små butikker, restauranter og gallerier. Du går nærmest fra bakgård til bakgård og oppdager nye og hyggelige plasser. Legg feks lunsjen til Piccolo Giardino


Piccolo Giardino, som en liten, kul oase i Hackescher Höfe

Gå inn i Rosenthaler Strasse, en typisk Berlin bakgårds gate, full av grafitti. Der kan du også legge inn en liten pause på Cafe Cinema. Her kan du lese mer om dette spennende området: Hidden-courtyard-on-hackescher-markt


Den kule grafitti gaten Rosenthaler Strasse

Sommer i Berlin


Selv om det ikke er en strandby, så finnes det allikevel muligheter for skikkelig sommer og bikinifølelse i Berlin også. Du kan enten gjøre som berlinerne selv gjør, reise til Krumme Lanke (ca en halv time med offentlig transport). Eller du kan nyte solen og stemningen på Capital Beach  eller Strandbar Mitte og du kan reise ut til Tropical Island, som noen alternativ. 

Foruten den deilige båtturen på Spree, fikk vi med oss noen timer en ettermiddag på Capital Beach. Solstolene koster ingenting, så lenge du også bestiller drikke og/eller mat når du er der.

Sommerstemning i Berlin finner du blant annet på Capital Beach

Palmer og lounge musikk i Berlin


Shopping i Berlin

Med tenåringsjenter på tur, ble vårt første shopping stopp på Mall of Berlin hvor blant annet både Hollister og Bershka ligger. Alltid gøy å handle fra tenåringskjeder som ikke finnes hjemme. 


I Berlin kan du shoppe i alt fra kjøpesentre til små  butikker med lokale designere
KaDeWe er Europas nest største kjøpesenter, her finner du først og fremst de litt dyrere klesmerkene. Det er heller ikke mangel på shoppingmuligheter i den kjente handlegaten Kurfürstendamm. Det er imidlertid også her mange av turistene samler seg og det kan både bli trangt og slitsomt med mange shoppingtimer her. 

Friedrichstrasse blir ofte beskrevet som en blanding av Oxford Street og Bond Street i London, og på Alexanderplatz ligger det flere kjøpesentre. Er du ute etter lokale designere eller kule vintagebutikker, så skal du holde deg i øst Berlin. 


Gå inn i bakgårdene i Rosenhöfe for hyggelig shopping

Uansett hva du velger av shopping og butikker, mitt beste tips: start shoppingen i det butikkene åpner og finn heller på noe annet etter en deilig og lang lunsj. Når butikkene åpner er det færre mennesker og roligere og det er ryddigere og mer oversiktlig i butikkene. 


Takk for oss Berlin, vi kommer tilbake!
Berlin, kombinasjonen av gammelt og nytt, trendy og klassisk, shopping og sightseeing og så mye, mye mer! En herlig by jeg kan reise tilbake til om og om igjen! Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...