søndag 24. juni 2012

Midsommar feiring med sild og godt tilbehør

Sommeren vår starter med Midsommar! Og det med ordentlig feiring i Sverige, som bare svenskene gjør det. Vi har vår 17. mai, men svenskene har virkelig sin ordentlige feiring på Midsommar afton. Her i familien har vi fått en fantastisk tradisjon, der vi feirer Midsommar med våre gode svenske venner, i deres sommarstuga nede i Ronneby i Blekinge i Syd Sverige.

Klar for pynting av bordet, svensk Midsommar


Som alle andre feiringer, både i Norge og Sverige, så er det nok litt ulike tradisjoner fra sted til sted, men noen felles trekk finner man overalt:
  • Midsommar stång (eller majstång) kalles den stangen som pyntes med løv og gjerne også blomster og som settes opp til midsommar afton. Rundt stangen danses det og synges det med tradisjonelle svenske sanger. For oss kan det minne litt om det vi gjør rundt juletreet og faktisk kjenner vi igjen noen av sangene også... Små grodorna, er imidlertid en sang, ihvertfall ikke vi synger til jul... Men den har jeg forstått at MÅ synges på denne dagen!
  • Sild og "nubbe". Sild med diverse godt tilbehør og fersk potet spises også de fleste steder. Gjerne sammen med øl og "nubbe". Nubbe er det vi kjenner som snaps. Se lengre ned for tips og oppskrifter til vår Midsommar meny!
  • Midsommarkransen: en krans som lages og bindes av blomster og ev løv. Denne skal jentene pynte seg med i håret. Våre to små jenter på 9 år var veldig stolte over kransene de laget i år. Vi mammaene synes også at vi begynner å bli flinkere til dette...!


Midsommarmeny:
Håper vår Midsommarmeny og oppskrifter kan friste! Det smakte kjempe godt!

    Delikate egg som godt tilbehør
  • Sild: div glass med sild som feks: løksild, sennepssild m.fl. Vi hadde 5 forskjellige deilige silde blandinger
  • Nypoteter: skrubbet og kokt med dill
  • Gravlaks
  • Røkelaks
  • Egg: kokte og delt i to, toppet med majones og  rød løjrom
  • Svenske kjøttbullar og prinskorv (små pølser). Spesielt populært når det er barn med på feiringen også...
Tilbehør:
    • Gubbrøra: Bland sammen kaviar, majones, kokte egg og hakket rødløk. Vi tok utgangspunkt i 4 egg og smakte oss til med resten av ingrediensene.
    • Rømme blandet med gressløk
    • Rømme blandet med rød løjrom
    • Knekkebrød
    • Øl og nubbe...
    Gubbrøra!
  • Dessert:
    • Enten en ordentlig god tårta (kake som feks bløtkake eller annen, lignende type)
    • Eller jordbær med fløte/melk eller is
    • Eller hvorfor ikke både og....
    • knekkebrød

Deilig sild med forskjellige smaker

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...