torsdag 9. juli 2015

Dakos, gresk bruschetta

For en måneds tid siden var jeg på Kreta og var så heldig at vi blant annet var med på et lite matkurs. Det vi lærte aller mest om var hvor mye olivenolje som brukes i gresk mat! Datteren min spurte her om dagen om hvorfor grekerne blir så gamle, kanskje all oljen er noe av forklaringen...

En av rettene vi lagde var herlig dakos, deilig som forrett eller en av flere småretter. Nå i helgen serverte vi det sammen med litt oliven og annen snacks ute på terrassen sammen med godt drikke, før vi spiste selve middagen.

Dakos, laget på Kreta


Ingredienser:

  • spiral-loff (ev usøtet kavring)
  • tomater
  • olivenolje
  • oregano, tørket og frisk
  • salt
  • misitra eller fetaost
  • havsalt

Slik gjør du:
På Kreta serveres den ofte på en slags skorpe/kavring, får du tak i usøtet kavring, så lag det gjerne på denne. Her hjemme har jeg isteden skjært opp spiral-loff og ristet disse i brødristeren. Fungerer supert det!

Hakk tomatene i små biter og bland disse sammen med en god mengde olivenolje. Tilsett litt havsalt samt oregano og rør sammen. 

Legg tomatrøren på loffskivene og ta en god skje med ost over. Misitra er en gjeit ost fra Kreta. Mulig det går å få tak i denne visse steder i Norge også, alternativt, bruk fetaost. Legg litt frisk oregano på toppen. 

Velbekomme!

Deilige kjøttboller til tapasbordet

Her er oppskrift på deilig og smaksrike kjøttboller som vi har laget til tapas-bordet noen ganger. Utgangspunktet er en oppskrift fra Godt levert som jeg bare har endret litt på, blant annet ved å tilføre chili.


Deilige og smakfulle kjøttboller!

Ingredienser (jeg dobler ofte hvis vi er mange):
  • 500 gr karbonadedeig
  • 1 ts salt
  • 1 ts grovkvernet sort pepper
  • 1-2 fedd hakket hvitløk
  • 1/2 ts malt muskatnøtt
  • 1-2 ss kruspersille
  • 1 ss tørket estragon
  • 1/4-1/2 rød chili
  • 1 egg
  • olje til steking
Tomatsausen:
  • 2 sjalottløk
  • 2-4 knust hvitløk
  • 1/4 squash i små terninger
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1/2-1 dl buljong/kraft
  • Litt tørket oregano, rosmarin og/eller timian
  • 1 ts revet sitronskall
  • 1/2 rød chili
  • 4 ss balsamicoeddik (jeg bruker halvparten med favotitten daddel-balsamico)
  • salt og pepper
  • litt sitronsaft
  • 1 liten bunt grovhakket persille
Slik gjør du:
  • Bland inn salt og tørre krydder i karbonadedeigen. Ha så i hvitløk, urter og egg, og bland dete sammen til en jevn deig. Form små boller i håndflaten ved hjelp av en spiseskje og stek dem i en panne på middels varme. Snu kjøttbollene ofte så de får en jevn, gyllen farge og løft dem over på en tallerken etter hvert som de blir ferdige
  • Ha sjalottløk, hvitløk, hakke chili, squash i en kjele og fres disse blanke i litt olje. Tilsett tomater, buljong/kraft, krydder, sitronskall, lauvbærblad og eddik. Kok opp og tilsett kjøttbollene. La det trekke et par minutter slik at smakene setter seg. Smak til med salt og pepper.


Velbekomme!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...