torsdag 29. mars 2012

Lammekoteletter med provence poteter, gresk salat og tzaziki

Nam, deilig sommermat med smak av Hellas.



Ingredienser (4 personer):
  • 4 lammekoteletter
  • salt
  • pepper
  • rosmarin
  • 10 poteter
  • provence krydder
Vask og skjær potetene i båter og legg dem i en ildfast form. Ta over litt olivenolje og krydre med salt, pepper og provencekrydder. Settes i ovnen på 200 grader, ca 30-40 minutter.

Kotelettene krydres med salt, pepper og rosmarin på hver side og grilles på grillen eller stekes i pannen. Serveres med tzaziki og gresk salat.

Gresk salat

Gresk salat er enten godt som lunsj om sommeren eller som tilbehør på grillbordet.




Ingredienser:
  • 1 grønn paprika
  • 1 rød løk
  • 1 agurk
  • 5 tomater
  • sorte eller grønne oliven
  • feta ost (hel, ikke ferdige biter på glass....)
  • olje, hvitvins vinäger, oregano, salt & pepper
Skjær paprika og agurk opp i biter. Skjær løken i ringer og del tomatene i båter. Bland alt sammen i en bolle sammen med oliven. Hell over litt god olivenolje og hvitvins vinäger samt salt og pepper og bland sammen med grønnsakene. Skjær fetaost i skiver og legg over (skal det være på ekte gresk vis, så må du ikke bruke ferdige feta biter på glass!), krydre med oregano på toppen og strø litt olje lett over osten.

Nytes som deilig  lunsj sammen med fersk loff/brød, tzaziki og kald retsina med en skvett 7up. Da får ihvertfall jeg de gode greske følelesene og minnene!

onsdag 28. mars 2012

chorizo krutonger

Har du brød eller loff, som begynner å bli litt tørt, så er et godt tips å lage krutonger. I dag hadde jeg stekt chorizo og da laget jeg krutonger i oljen/fettet som var igjen i pannen etter dette.



Slik gjør du:
  • skjær brødet/loffen i skiver og skjær av skorpene
  • del skivene opp i terninger
  • stekes i chorizo oljen som er igjen i pannen
Deilig både i salat og supper!

Linsesuppe med chorizo, bacon, paprika og krutonger

Har igjen latt meg friste av http://trinesmatblogg.no/ og en suppe hun anbefalte denne uken. Har gjort noen små endringer på den, så slik var min:



Ingredienser:
  • 1 løk finhakket
  • 2 fedd hvitløk finhakket
  • 1 liter kylling buljong
  • 200 gram røde linser (grønne kan også brukes)
  • 1 boks hermetiske tomater, hakket
  • ca 1 ts cayennepepper
  • 1 rød paprika
  • chorizo pølse og tykk bacon (ca 200 gram)
  • 3 vårløker i ringer
  • krutonger
Tilberedning:
  • Fres løk og paprika i litt olje til løken er blank og myk
  • Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter før du tilsetter kyllingbuljong, linser og hermetiske tomater.
  • La suppen småkoke i ca 10 minutter (dersom det ikke er ferdigkokte linser, må det koke lengre, se bak på pakken)
  • Fordi jeg hadde både bacon og chorizo rester, valgte jeg å bruke begge deler. Jeg er mest glad i chorizoen når den er stekt, og det gjorde seg også veldig godt opp i suppen.
  • Smak til med cayennepepper og tilsett chorizo og bacon, vårløk og ev krutonger like før servering

tirsdag 27. mars 2012

Hamburger med bacon, tzaziki og potetbåter

Hjemmelaget hamburger er absolutt det beste. Den kan lages enkel med bare salt og pepper som ingredienser, eller du kan blande inn litt andre smaker også. I dag ble det en med litt mer smaker på grillen vår.





Ingredienser:
  • 500 gr karbonade deig
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 egg
  • 1 ts sort peppersaus
  • 1/2 ts cayenne pepper
  • 1/2 løk
Serveres med tomater, salat, løk, bacon, tzaziki og raske hamburgerbrød

Raske hamburgerbrød

Dagens hamburgerbrød er laget på en oppskrift inpirert av Trond Moi og Bent Stiansen og er raske å lage da de ikke skal ha noen etterheving.




Ingredienser:
  • 0,5 pk tørrgjær
  • 1,5 dl lunkent vann
  • 2 ss olivenolje
  • 1 egg
  • 300 gr hvetemel
  • 0,5 ts gurkemeie
  • sesamfrø og vann til pensling
Rør tørrgjæren ut i lunkent vann. Bland i olje, egg, mel og gurkemeie. Sett til heving ca 30 minutter. Del deigen i like emner og rull ut til boller. Legges så på stekeplate og trykkes flate. Pensle med vann og strø sesamfrø over. Stekes på 200 grader i ca 15 minutter.

tzaziki

Tzaziki er deilig og magert og i tillegg enkelt å lage. Jeg lager den på naturell youghurt, og er et populært tilbehør hos oss, som setter tankene mot Hellas.



Ingredienser:
  • 1 stort beger naturell youghurt
  • 1/2 slangeagurk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 skje god olivenolje

La youghurten renne av seg litt enten i et kaffefilter eller i tørkerull, dette for at tzazikien skal få den rette konsistensen. Rasp slangeagurk og rør inn i den avrente youghurten. Press og rør inn hvitløk feddene og hell over en skje med deilig jomfru olivenolje. Deilig til grillmat!

søndag 25. mars 2012

Ostekake med bringebærkrem på browniebunn

En fantastisk kake, funnet i "the hummingbird bakery - kakeboken". Den skal jeg ha med meg i fødselsdagsfeiring til min svigerinne i dag.



Brownie:
  • 200 gr grovhakket, mørk sjokolade
  • 200 gr usaltet smør
  • 250 gr melis
  • 3 egg
  • 110 gr hvetemel
Ha sjokoladen i en varmebestandig bolle og sett den over en kjele med kokende vann (ikke la bunnen av bollen komme nær vannet). La den smelte til den er glatt. Ha smøret og melisen i en kjøkkenmaskin og kjør til det er godt blandet. Tilsett ett egg om gangen, bland godt og bruk en slikkepott for å få med rester langs kanten. Bland gradivs inn melet, bland godt hver gang, sett maskinen på høy hastighet og kjør til du får en glatt blanding. Tilsett den smeldtede sjokoladen sakte og bland godt. Så heller du blandingen over på stekebrettet og glatter den ut. I oppskriften står det liten langpanne (33x23x5 cm), jeg brukte rund kakeform, det fungerte også fint!

Ostekake:
  • 400 gr kremost
  • 150 gr melis
  • 1/2 ts vaniljeestrakt (eller 1 teskje vaniljesukker)
  • 2 egg
Ha kremost, melis og vaniljeekstrakt i en kjøkkenmaskin og kjør på lav hastighet til en glatt og tykk masse. Tilsett ett egg om gangen mens maskinen går. Bruk en slikkepott for å få med rester langs kanten. Blandingen skal være glatt og kremaktig. Du kan øke hastigheten på slutten for å gjøre blandingen litt lettere og luftigere, men vær forsiktig å ikke blande for mye, ellers vil osten skille seg. Bre fyllet over brownien. Stekes i formvarmet ovn i 30-40 minutter (170 grader), eller til ostekaken er fast å ta på og svak gyllen i kantene (dvs noe lengre tid dersom du bruker rund form). Midten skal fortsatt være lys. Avkjøl helt. Dekk til og la den stå i kjøleskapet i 2 timer, aller helst over natten.

Kremtopping:
  • 3 dl kremfløte
  • 100 gr melis
  • 150 gr bringebær + noen ekstra til pynt
Ha fløte, melis og bringebær i en kjøkkenmaskin og visp til det er fast, men ikke stivt. Ta kaken ut av kjøleskapet og over på et brett. Smør toppingen jevnt utover brownien og pynt med bringebær.

Nyt!

Vafler

I dag er det den store vaffeldagen, så da er det vel bare å lage vafler da... Jeg bruker ofte en av oppskriftene i Schakendas Bakeskole boken. Der bruker vi den som heter Axels vafler. Til ære for Marius sin beste venn, Axel i Trondheim...



Ingredienser:
  • 5 dl hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 1/2 ts kardemomme
  • 2 ts bakepulver
  • 5 dl h-melk
  • 2 egg
  • 50 g smeltet smør
Tilberedning:
Bland mel, sukker, kardemomme og bakepulver. Hell i 4 dl av melken og rør til du har en glatt røre uten klumper. Ta i egg, resten av melken og smør. Rør det hele godt sammen og la røren stå og svelle i 30 minutter. Fyr opp vaffeljernet, stek og avkjøl på rist.

Mmmmm....

lørdag 24. mars 2012

Hel indrefilet av svin med soltørkede tomater og parma skinke

Vi har nå de siste ukene i mars, hatt et fantastisk vær her på Østlandet, så nå må vi bare "åpne" grillsesongen. Valget i dag falt på indrefilet av svin.



Ingredienser:
  • indrefilet av svin
  • soltørkede tomater
  • parma skinke
  • salt
  • pepper
Krydre svinefilet med salt og pepper, legg et lag med soltørkede tomater over fileten og surr rundt parma skinke. Grilles på indirekte varme på grillen.



Tilbehør: brokkolisalat og hasselbackpoteter

Velbekomme!

Hasselback poteter

Hasselback poteter er godt tilbehør til grillet mat.



Ingredienser (4 personer):
  • 8 poteter
  • salt
  • pepper
  • paprikapulver
  • revet ost
Tilberedning:
  • skrell potetene, skjær dem eventuelt flate i bunnen så de står støtt
  • Skjær dem i tynne skiver, men ikke helt gjennom, de skal henge sammen i bunnen
  • Sett dem i smurt ildfast form og pensle dem med smør
  • Ta på krydder
  • revet ost taes på når det er ca 15 minutter igjen av steketiden
  • Stekes på 225 grader i 45-50 minutter (avhengig av størrelse på potetene)

Siris brokkolisalat

Dette er en deilig salat som jeg har fått smaken på hos min gode venninne Siri i Trondheim. Smaker deilig til bla grillmat.



Ingredienser (4 voksne):
  • 1 brokkoli
  • 1 beger creme fraiche
  • 1 pose pinjekjerner
  • tre håndfull rosiner
  • 1/2 rødløk
  • Balsamico eddik
Tilberedning:
  • Bland begeret med creme fraiche med balsamico eddiken (skal bli lysebrun i fargen)
  • Hakk opp brokkoli i passe små/mellomstore biter
  • Hakk opp løk i små biter
  • Legg brokkoli og løk i creme fraiche blandingen
  • Tilsett pinjekjerner og rosiner
Viktig at det blir endel rosiner slik at det litt syrlige fra balsamicoeddiken blir erstattet med søtt fra rosinene (smak det til). Kan gjerne lages kvelden før eller tidlig på dagen, slik at den får stått litt og smakene får satt seg.

Flesk og duppe

Dette er tradisjonsrik norsk husmannskost, som jeg ikke har spist siden jeg bodde hjemme. Vet at det finnes ulike varianter av hvordan man gjør sausen, men jeg gjør det på den måten som mamma gjorde hjemme og som hun hadde lært av mormor igjen. Dette er ikke noe slankemat, men smaker fantastisk godt og det er gøy å beholde på våre tradisjoner og gamle retter også.



Ingredienser (4 personer):
  • 600 gr lettsaltet sideflesk
  • 4 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • salt
  • pepper
  • kokte gulrøtter eller kålrabistappe
  • kokte poteter
Tilberedning:
  • sett på poteter til koking
  • stek flesket på begge sider
  • Sausen lages på fettet som er igjen etter steking av flesket, direkte i pannen
  • rør inn mel og spe med melk, pass på så det ikke blir klumper. Sausen skal ikke være for tynn
  • smak til med salt og pepper
Serveres med nykokte poteter og grønnsaker.

tirsdag 20. mars 2012

Chilikylling med chorizo

En lettlaget kyllingrett med mye smak, som jeg har funnet inspirasjon til i kokeboken "under valnøttreet".





Dette trenger du til 4 personer:
  • 1 ss olivenolje til formen
  • 6 store poteter
  • 10 sjalottløk
  • 4 hvitløks fedd
  • 8 kylling-klubber (i oppskriften er det opprinnelig 4 kyllingfileter, men denne gangen byttet jeg det ut med klubber, det fungerte også supert! Har også prøvd med kyllingfilet, noe som også er veldig godt)
  • 3 ss olivenolje, 1 ss smør
  • 2 tørkede piri piri
  • ca 200 gr chorizo eller annen krydret pølse
  • ca 5 timiankvister, 1 liten rosmarinkvist. Jeg hadde ikke disse friske urtene tilgjengelig, så denne gangen brukte jeg tørket timian og rosmarin
  • 2 dl tørr hvitvin eller buljong
Tilberedning:
  • smør en stor ildfast form eller liten langpanne med olivenolje. Sett den til side
  • Skrell og kjær potetene i store båter
  • kok opp en liter vann med 1/2 ts salt
  • Tilsett potetene, kok i 3 minutter
  • La potetene renne godt av i dørslag og fordel dem i bunnen av formen
  • Skrell og skjær sjalott løk i 2 og fordel dem i formen
  • Skrell hvitløksfeddene, skjær dem opp i små  biter og fordel også dem i formen
  • Smak til med salt og pepper
  • Varm stekeovnen til 225 grader
  • Krydre kyllingfiletene med smuldret flaksalt og kvernet pepper
  • Brun filetene (eller klubbene) i smør og litt olivenolje i en stekepanne
  • Legg dem deretter i formen sammen med poteter og løk.
  • Drypp med olje blandet med smuldret piri piri
  • Sett formen i ovnen i 15 minutter
  • Ta ut formen, tilsett chorizo i biter, timian og rosmarin
  • Hell forsiktig i vin eller buljong
  • Sett formen i ovnen i ytterligere 15-20 minutter, eller til kyllingen er helt gjennomstekt
Velbekomme!

søndag 18. mars 2012

Mexikansk rekegryte

Dette er en deilig rekegryte med mye smak, deilig å servere på venninne treffet eller i helgen. Også ypperlig å ta frem hvis du enten har reke eller scampi rester.




Ingredienser:
  • 1 stor løk
  • 1-2 stk paprika
  • 4-5 champinjonger
  • 2-3 dl chilisaus
  • 3 dl fløte
  • 1 dl vann
  • krydder: salt, pepper og chilipulver eller cayennepepper.
  • reker
Tilberedning:
  • Fres løken, deretter paprika og champinjonger.
  • Hell i fløte og chilisaus.
  • Smak til nmed salt, pepper og chilipulver eller cayennepepper.
  • Kok i ca 10 minutter
  • Hell i rekene og vannet
  • Varmes i ca 5 minutter. Må nå ikke koke, da kan rekene bli seige.
Sereveres med ris og salat. Mmmmmmm - deilig.

fredag 16. mars 2012

Rundstykker

Når vi baker rundstykker bruker vi oppskriften Morten Schakenda fra "Schakendas Bakeskole - rekrutter fra bakeriet i Lom". Det er en perfekt oppskrift og inspirasjon når 8 åringen vil være med på bakingen.




Til 20 rundstykker trenger du følgende:

  • 900 g hvetemel
  • 100 g sammalt hvete
  • 6 dl vann
  • 0,5 dl h-melk
  • 15 g salt
  • 10 g fersk gjær
sesamfrø, valmuefrø og solsikkefrø

Ta alt opp i eltebollen. Du kan godt bruke lunkent vann, men det er viktig at det ikke er for varmt. Hvis det er for varmt virker ikke gjæren. Det er bedre å bruke for kaldt vann enn for varmt. Bruk eltekroken på kjøkkenmaskinen og kjør langsomt i 5 minutter, og så i større fart i 2 minutter til. Ta ut eltekroken, strø på litt mel og dekk deigen med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle. Deigen skal heve seg til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.

Deigen deler du i 20 like store biter og former til fine runde rundstykker. Hvis du skal ha på frø, pensler du rundstykkene med vann og ruller toppen ned i en skål med frø. I tillegg til sesamfrø, valmuefrø eller bare litt mel, kan du også bruke havregryn, linfrø eller solsikkefrø. Frø gir litt forskjellig smak og rundstykkene ser fine og fristende ut.

Legg rundstykkene på bakeplate med bakepapir og dekk med plastfolie. Finn et lunt sted og la rundstykkene heve til dobbel størrelse. Rundstykker stekes midt i ovnen på 175 grader i 15-20 minutter før du avkjøler dem på rist.

Knekkebrød

Jeg er veldig glad i knekkebrød og etter at jeg oppdaget hvor enkelt det er å bake dem selv, har det stort sett blitt hjemmebakte knekkebrød hos oss. Sunt og godt!




Ingredienser:
  • 4 dl grovt sammalt hvetemel
  • 4 dl store havregryn
  • 2 dl solsikkekjerner
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl linfrø
  • 1 ts salt
  • 7 dl vann
Jeg er mest glad i tynne knekkebrød, så jeg fordeler denne mengde deig på tre brett, mens mange velger å fordele det på to brett. Her er det smak og behag som bestemmer.

Tilberedning:
  • Bland sammen det tørre og rør inn vann til en tykk, litt klissete deig
  • Dekk 3 stekebrett (eller 2 om du liker dem litt tykkere) med bakepapir og fordel deigen ut over platene. Bruk en slikkepott og prøv å få det så jevnt som mulig.
Stekes i varmluftovn på 160 grader. Stek først knekkebrødene i 10 minutter, ta dem ut og "rut" dem opp med et pizzahjul. Sett tilbake i ovnen og stek ca 45 min (noe lengre hvis deigen er fordelt på 2 plater). Du kan godt steke to bredt om gangen, bytt da plass på dem når de har vært halvparten av tiden inne i ovnen. 

Avkjøles på rist og knekkes opp når de har blitt litt avkjølt. Oppbevares tørt, feks i en boks.

onsdag 14. mars 2012

Pasta med gorgonzola og prosciutto crudo

Som jeg har skrevet om tidligere på bloggen min, så er jeg veldig glad i muggost. Dette er en fantastisk god og smakfull pastarett med smaker som utfyller og komplimenterer hverandre. Oppskriften har jeg fra boken "Pasta - en lidenskap".



Velg en litt søtlig og mild gorgonzolatype. Gorgonzolaen gir en perfekt smak sammen med den litt salte skinken, som heter prosciutto crudo på italiensk.

Ingredienser (6 personer):
  • 1 ss olivenolje
  • 2 rødløk i tynne skiver
  • 150 gr prosciutto crudo (eller spekeskinke i tynne skiver)
  • 100 g soltørkede tomater i biter
  • 1/4 chili, finhakket
  • 1 1/2 dl kyllingkrafft
  • 1 dl kremfløte
  • 500 gr pasta
  • 100 gr gorgonzola (søt og mild) i biter
  • persille
Tilberedning:
  • Varm oljen i en panne
  • Fres rødløken i oljen til den blir gyllen
  • Ha i skinken, de soltørkede tomatene og chilien
  • Stek det hele til skinken blir sprø
  • Hell over kyllingkraft
  • La ingrediensene småkoke til kraften ha kokt nesten inn
  • Rør inn fløten
  • Kok pastaen i godt saltet vann
  • Sil av vannet
  • Bland pastaen og sausen
  • Rør inn gorgonzola og persille til slutt
Server gjerne med en salat og godt brød

tirsdag 13. mars 2012

Nanbrød

Nanbrød er viktig til indisk mat, igjen inspirert av min favoritt blogger, fant jeg oppskriften på hennes side Trines matblogg. Det var enkelt å lage og smaker fantastisk godt nybakt! Vi har naturlig nok ingen tandoori ovn hjemme, men det fungerte veldig bra med pizzastenen og høyt oppe i ovnen med grilling!


nystekte nanbrød, helt annet enn ferdig kjøpte!
Trinn 1:
  • 1 pakke tørrgjær
  • 4 ss lunken melk
  • 2 ss sukker
Trinn 2:
  • 450 gr hvetemel
  • 1/2 ss bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 2 dl yoghurt naturell
  • 1 dl melk
  • 1 egg
  • 2 ss smeltet smør
Bland tørr gjær, lunken melk og sukker i en liten bolle og la den stå lunt noen minutter, til det begynner å skumme.

Ha alt det tørre i bakebollen, og tilsett gjærblandingen, melk, egg, smør og yoghurt. Kjør i en kjøkkenmaskin, ca 10 minutter, til du har en blank og smidig deig.

La deigen heve ca en time, til den er dobbelt så stor. Ha deigen på melet underlag og elt eventuelt inn mer mel hvis deigen er for løs. Del opp deigen og kjevle ut avlange brød, ca 3-5 cm høye. Sett stekeovnen på 250 grader og grill og legg pizza-/stekesten høyt opp slik at den blir god og varm før nanbrødene legges på. Stekes i 3-4 minutter, pass på, de blir fort stekt!

Har du ikke pizza-/stekesten, kan du steke på vanlig bakepapirkledd plate og stek i ca 5 minutter midt i ovnen. Avkjøles på rist, legg et håndkle eller folie over frem til servering.

Indisk kyllingsuppe med eple, ingefær og chili

Jeg er igjen inspirert av min favoritt blogger Trines matblogg og retten hun laget på God Morgen Norge i går. Jeg valgte til middag i dag og lage den som en gryte variant, dvs servere den med ris, nanbrød og raita.

Oppskrift til nanbrød fant jeg også hos Trine og oppdaget i etterkant at hun også har oppskrift på raita. Den skal jeg prøve neste gang! Liker at hun lager det meste fra bunnen av og ikke bruker poser med mye tilsetningsstoffer!


Indisk kyllingsuppe, denne gangen som en grytevariant med ris
Ingredienser:
  • 1 liten løk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1/2-3/4 chili finhakket
  • 1 ss revet frisk ingefær
  • 2 gulrøtter, grovt revet
  • 1 (syrlig) eple, grovt revet
  • ca 2 ts karri
  • 9-10 dl kyllingkraft
  • 2 dl kokosmelk
  • 3-4 kyllingfileter, i biter
  • hvit nykvernet pepper
  • litt salt
  • rikelig med frisk koriander, grovt hakket
Tilberedning:
  • Hakk og riv opp alt som beskrevet over, slik at alt er klart før du setter i gang
  • Fres løken i litt nøytral olje til den er blank og myk
  • Ha i hvitløk, chili og ingefær og la det surre med noen minutter før du tilsetter kyllingkraft
  • Kok opp og la det småkoke i ca 10-15 minutter
  • I mellomtiden deler du kyllingfiletene i biter og steker dem i litt smør på middels varme til kyllingen har en fin stekeskorpe på alle sider.
  • Tilsett kyllingbiter og kokosmelk i suppegryten og gi suppen et lett oppkok.
  • Smak til med mer karri, chili, salt og pepper om nødvendig og la suppen trekke et par minutter
  • Rett før servering rører du inn rikelig med koriander

Mille er ikke mest glad i veldig mye grønnsaker, men ved å "sile" suppen og legge til kylling, ble dette en veldig god og barnevennlig rett. "Dette var skikkelig godt" ifølge Mille


Serveres med deilig brød, feks nanbrød eller Foccaciabrød. Raita passet også veldig godt til når vi serverte den som en gryterett.

Velbekomme!







mandag 12. mars 2012

Torsk i ovn med løk og eple

Dette er en frisk og mild fiskerett som jeg lærte for mange år siden. Går raskt å lage, men du må beregne litt tid til ferdiggjøring i ovnen.




Ingredienser:
  • 1 pakke koketorsk
  • 1 creme fraiche
  • 1 løk
  • 1 eple
  • 3-4 teskjeer sennep (jeg bruker Iduns grove)
  • ost til gratinering
Tilberedning:
  • legg torsken i en form
  • hakk løk og skrelt eple i små biter
  • rør sammen creme fraiche, løk, eple og grove sennep og hell dette over torsken
  • ost på toppen til gratinering
Stekes på 200 grader i ca 40 minutter. Sjekk at fisken er ordentlig gjennomstekt.

Serveres med ris. Velbekomme!

søndag 11. mars 2012

Oreodessert

Jeg har noen ganger tidligere laget oreokake, den er veldig populær og god, men er ganske omstendelig å lage. Når jeg skulle ha hele avdelingen på middag, laget jeg en oreodessert som jeg fant på min favorittblogg Trines matblogg http://trinesmatblogg.no/

Vi var mange, så jeg doblet oppskriften og serverte i glass. Tror også fint at denne kan lages i en stor bolle og ikke i posjonsformer. Har tenkt å prøve det når vi har neste bursdagsfeiring her i huset.

Hadde i tillegg kjeksbiter på toppen sammen med bringebærene. Kunne triplet oppskriften for å fylle glassene mer opp...
Ingredienser (til 4-5 porsjoner):
  • ca 150 gram kremost, naturelle
  • saften fra 1 sitron
  • 2 dl kremfløte
  • 1/2 vaniljestang, frøene
  • ca 50 gram melis
  • 100-150 gram oreokjeks, knust
  • friske bær
Tilberedning:
  • Kjør kremost, sitronsaft og ca 1/2 dl av fløten i en kjøkkenmaskin eller lignende, til du får en jevn blanding.
  • Stivpisk fløten sammen med melisen og frøene fra vaniljestangen.
  • Vend forsiktig sammen krem- og osteblandingen med en slikkepott
  • Knus oreokjeksen, men behold 2-3 stykker til pynt
  • Finn frem en stor bolle eller 4-5 små og fordel ca halvparten av kjekssmulene i bollen(e)
  • Ha på en skje med ostekrem og stryk forsiktig utover
  • Fordel resten av kjekssmulene over og deretter resten av ostekremen.
  • Hakk de restrerende kjeksene grovt og strø over
  • Pynt med friske bær rett før servering.
Mmmm, mektig og godt...

pizza med pepperoni

Hjemmelaget pizza er deilig! Vi har vår favoritt pizza bunn fra Jamie Oliver, the naked chef, kokeboken.



Deilig, nystekt pizza

Ingredienser deig:
  • 50 gram fersk gjær (eller 1 pose tørrgjær)
  • 30 g honning (eller sukker)
  • 6 1/4 dl lunkent vann
  • 1 kg hvetemel (ca 17 dl)
  • 30 g salt
  • litt ekstra mel til utbaking
Tilberedning deig:
  • Løs opp gjæren og honningen (eller sukkeret) i halvparten av det lunkne vannet
  • Elt sammen mel, salt, gjærblandingen og resten av vannet i en kjøkkenmaskin i ca 10-15 min
  • Heves ca 30 min
Tomatsaus:
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 ts salt
  • 1/2  ts sukker
  • 1 ss olivenolje
  • 1 teskje red curry paste (ev litt kayennepepper eller chili krydder)
  • frisk basilikum (ev oregano eller pizzakrydder)
Bland sammen alle ingrediensene med en stavmikser eller foodprosessor, smak til med salt og det sterke krydderet. La gjerne sausen stå litt slik at smakene får satt seg.

Topping:
  • hakket løk
  • ost
  • pepperoni
  • oregano
Stekes ved 240 grader i 10 minutter eller til deigen ser sprø og gyllent ut og fyllet er gjennomstekt. For ekstra sprø bunn, bruk en pizzasten under steking. Spis pizzaen så snart som mulig.

Veronikas hotte scampi

En venninne av meg bruker denne retten enten som forrett eller hovedrett. Hos oss har den blitt fast følge på tapas bordet som en variant til reker piri piri.

Saus:
  • 2 dl olivenolje
  • 1/5 dl terriakisaus
  • 1/3 dl HP saus
  • 3 ss ketchup
  • 3 ss sweet chilisaus
  • 1 chili m/frø
  • litt grillkrydder
Tilberedning:
  • Ha alle ingrediensene i en kjele og la det småputre i 10-15 min
  • Stek rå scampi lett i varm stekepanne med olivenolje.
  • Legg scampiene opp i sausen like før servering
  • Scampiene må hverken steke lenge (skal bli lett rosa) eller ligge i sausen og koke, da blir de seige.
Denne er veldig populær når den blir servert på vår tapas buffet, så her blir det tomt!

Papas Arugadas con mojo

Papas Arugadas (populært kalt kanaripoteter) er noe jeg har fått smaken på under min korte sesong som reiseleder på Gran Canaria og som jeg alltid spiser når jeg er på Kanariøyene. Papas Arugadas blir best med en Mojo saus ved siden av.

Jeg har sett mange varianter av oppskrifter på Mojo saus, både med paprike og/eller med tomater som basis. Den jeg lager er laget på tomater og har blitt den vi er mest glad i. Er det noen som har en annen favoritt oppskrift på Mojo saus som jeg bare MÅ prøve, så send meg den gjerne!

Papas Arugadas:
  • ca 30 stk små poteter 
  • 5 dl vann
  • 5 dl grovt havsalt
Kok opp vannet. Ha i salt og godt vaskede poteter. La potetene koke til de er så vidt møre, ca 15 min. Hell ut vannet og la potetene dampe et par minutter i kjelen uten lokk.

Mojo saus:
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 løk
  • 2 båter hvitløk
  • 1 chili
  • 2 ss frisk timian
Smelt smør i en kjele. Skjær løken i terninger og fres i smøret. Tilsett finhakket hvitløk, timian og chili. Sausen skal småkoke i ca 10 minutter. Moses  med stavmikser. Sausen kan serveres varm, lun eller kald til potetene.

London

I vinterferien dro vi en lang helg til London. Barna gledet seg stort og det var en fantastisk by å ha med barna i. Helt sikkert ikke siste gangen vi reiste hit sammen alle 4!




Her er noen tips og anbefalinger fra vår tur:

Bosted:
Vi hadde en leilighet i Bayswater/Notting Hill. Min erfaring fra tidligere besøk i London, er ofte små rom og ganske dyrt hvis man ønsker god beliggenhet. Vi var derfor veldig fornøyde med leiligheten vi bodde i, perfekt størrelse, innhold og beliggenhet for oss: http://www.grand-plaza.co.uk/

Transport:
Vi fløy til Heathrow og ved avreise og ankomst tok vi Heathrow Express inn til Paddington og taxi derifra. Ellers så brukte vi først og fremst Underground til å bevege oss rundt i byen. Det var nære å gå både til Bayswater og Queensway stasjon, noe som gjorde at vi hadde nærme til de fleste linjer eller med kort bytte til de fleste linjer og stasjoner. Vi måtte jo selvfølgelig prøve de to etasjes bussene også. Kort å gå til og går ofte de også. Vi hadde bare gode erfaringer fra begge deler.
Det lønner seg å kjøpe dagskort eller form for Oyster Card og barn tom 10 år kjører gratis både på buss og Underground.
Husk å veksle penger før du må ta taxi fra feks stasjon til hotellet. Det er få av taxiene som tar kredittkort.

Shopping:
Det må jo selvfølgelig bli litt tid til shopping i London også, selv om det nok hadde vært en helt annen type shoppingtur om det hadde vært jentegjengen jeg reiste med...
Barna hadde snakket om Hamleys i lang tid, så vi bestemte oss for faktisk å starte med det så snart som mulig, for å slippe det maset... Hamleys er et stort varehus i flere etasjer, fylt med leker, og et eldorado for barn i mange aldre. http://www.hamleys.com/

Jeg anbefaler å sette av litt tid til Lillywhites, ihvertfall om man er interessert i treningstøy! Her er det mange etasjer med alt i treningstøy og sportsutstyr. Mange kjente varer og opp til 70% rabatt. Her ble det både fotballstøvler og annet treningstøy innkjøpt. http://www.lillywhites.com/

Selfridges: måtte bare ta turen hit for å kjøpe kosemtikken Bare Minerals til langt lavere priser enn hjemme: http://www.selfridges.com/ Kjøper alltid også shampo når jeg er i London. Redken som jeg bruker, ligger langt under halv pris av hva man betaler i frisørsalonger her hjemme.

Denne gangen holdt vi oss mest i turistområdet med Oxford Street og Regent Street samt sidegater til disse. London har jo ellers et enormt utvalg og bydeler for shopping også for markeder og vintage.
Se link for fin artikkel med shopping tips i London: http://www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=10010605

Sightseeing:
Det er mer enn nok å finne på i London, men vi hadde bestemt oss for ikke å være for ambisiøse og prøve å få til "alt" på en tur. Det vi tok med oss var:
  • London Eye http://www.londoneye.com/
  • Big Ben og parlamentet
  • Buckingham Palace
  • Science Museum http://www.sciencemuseum.org.uk/ Museumet lå i gang avstand fra hotellet og jeg var så heldig at far og barn dro hit lørdag formiddag, mens jeg fikk noen timer alene på shopping... Perfekt!
  • Musical: vi valgte Lion King som imponerte oss både voksne og barn. Både fordi barna kjenner godt til handlingen, men ikke minst pga imponerende kostymer.

Mille var veldig opptatt av å se Big Ben (veldig heldig fotograf med søppelbilen foran....)

Restauranter:
Det er få Puber som tillater at barn er med, selv for lunsj. Våre lunsjer bar derfor preg av at vi var familien på tur og vi var bla på både TGI og Planet Hollywood (begge ligger like i nærheten av Piccadilly Circus).

Et restaurant tips hadde vi med oss før vi dro og det var en gresk restaurant som vi var så heldige å få bord på. The real greek er en liten restaurant med hyggelig stemning og fantastisk god gresk mat og som ligger i koselige Covent Garden. Anbefales! http://www.therealgreek.com/coventgarden.html

De andre kveldene prøvde vi "lykken" både i Notting Hill (bla Zizzi i Notting Hill Gate som var gang avstand fra hotellet http://www.zizzi.co.uk/) og i Covent Garden og havnet begge kvelder på både hyggelige og gode italienske restauranter. Hadde vi reist uten barn hadde vi nok prøvd litt mer spennende og smakfulle restauranter som feks indisk, pakistansk, thai eller lignende som det finnes masse gode av i London. Men, til denne turen, var det perfekt med de vi fant.

London  er fantastisk, vi kommer tilbake!





Pitapizza

Etter å ha vært borte hele helgen, så ble det i dag en lett variant av pizza. Dette er enkelt, raskt og smaker godt og passer også ypperlig som restemat, ettersom det er mye spennende man kan ta på som fyll.



Min favoritt: med blåmuggost, serrano skinke og ruccola salat
Legg pitabrød på bakeplaten. Legg på favoritt tomatsausen og det fyllet du ønsker. Barna gjør sin variant med ketchup som tomatsaus og enten pølse eller pepperoni og ost. Jeg og husbonden hadde følgende rester som fyll i dag:
  • blåmuggost, serrano skinke og ruccola salat
  • albondigas (spanske kjøttboller), som var restemat fra fredagens tapas, løk og ost
  • pepperoni, løk, paprika og ost

Klare for ovnen
Stekes på 200 grader i ca 10 minutter. Mmmmmm - deilig og enkelt!




Patatas bravas

Patatas bravas er en typisk tapas rett som du ikke bare får på restaurantene, men som jeg også anbefaler som en av færre tapas retter på en bar. Der nytes det som snacks med et glass vin, øl eller cava, når du er litt småsulten.

Til denne oppskriften "jukser" jeg litt... Jeg har kommet over et fantastisk pulver som lager den deilige sausen. Pulveret kommer fra Fibonacci på Mallorca. Det jeg har hørt er at det er en nordmann som flyttet til Mallorca og savnet det norske brødet. Løsningen på det ble å åpne sitt eget bakeri. Cafe Fibonacci har i dag mer å by på enn ferskt brød og kaker. I dag finnes det flere av dem på Mallorca og i tillegg har noen delikatesse/spesial butikker i Norge begynt å selge noe av det gode tilbehøret de lager. Med dette vidunderpulveret blir dette en veldig enkel, men vellykket rett!



Vidunderpulveret!

Ingredienser:
  • poteter: skåret i kløfter eller litt større terninger
  • Patatas Bravas pulver
  • Majones
  • Vann
  • Creme Fraiche
Skjær potetene i kløfter eller båter, hell over litt olje samt salt og pepper. Stekes i ovenen på ca 200 grader til de er gjennomstekte. Vann, majones og creme fraiche blandes med pulveret som beskrevet på glassest med patatas bravas pulveret.
Avkjøl potetene litt og vend inn den ferdige sausen.

Mmmmm, sterke poteter med mye smak!








torsdag 8. mars 2012

Avocado ostesmørbrød

En deilig lunsjrett jeg har lært av min gode svenske venninne Tina. Dette spiste vi ofte som kveldsmat når vi delte leilighet i Stockholm. Det er lenge siden jeg har laget det, men i dag ble det en perfekt lunsj rett, ihvertfall om du er glad i avocado og blåmuggost! (det er jeg...!)




Ingredienser:
  • brødskive
  • avocado
  • blå muggost
  • gulost
legg en halv avocado på brødksiva, legg en blå muggost skive over avocadoen og topp det hele med ost. Gratineres i ovnen og er så klar til å nytes.

onsdag 7. mars 2012

Tapenade

Tapenade er også et deilig tilbehør og "dip" til tapas bordet. Tapenade er kanskje noe mange mer forbinder med frankrike, men det er også vanlig å få servert i spania. Tapenade betyr opprinnelig "kapers" på provensalsk, dvs det man snakker i Provance i Frankrike. Hovedingrediensene i Tapenade er nemlig kapers og sorte oliven.



Ingredienser:
  • 1 glass sorte oliven uten sten
  • 2 små ansjoser (som har ligget i vann)
  • 2 ss kapers
  • 1-2 fedd presset hvitløk
  • litt olje
  • salt og pepper
Tilberedning:
Oliven blandes med ansjoser, kapers, hvitløk og olje til det har en grøtet, finkornet konsistens (bruk gjerne en stavmikser). Smak til med salt og pepper

søndag 4. mars 2012

Gulrotkake

I dag har vi hatt bursdagsfeiring i huset, både mann og sønn har bursdag 4. mars! Gulrotkake er fast på kakebordet ved bursdager her i huset. Det er en saftig og god kake, som holder seg fint i et par dager.



Ingredienser:
  • 4 dl sukker
  • 4 egg
  • 6 gulrøtter
  • 2 dl olje
  • 4 dl hvetemel
  • 2 ts natron
  • 2 ts kanel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
Visp egg og sukker til eggedosis. Gulerøttene rives og taes opp i eggedosisen. Resten av ingrediensene  blandes sammen opp i eggedosisen og gulerøttene. Kjenn med en tynn trepinne i midten av kaken før du tar den ut, slik at du får sjekket at den er ordentlig gjennom stekt.

Stekes på 180 grader i ca 45 minutter.

Glasur:
  • 60 gram smør
  • 3 dl melis
  • 1 pakke philadelfia ost
  • 2 ts vaniljesukker
Kjøres sammen i hurtigmikser og smøres på kaken når den har blitt avkjølt.

Nyt!

Salsa til taco

Fredagskvelder er ofte taco her i huset ettersom det er Marius' favoritt. Ettersom Marius blir 12 år på søndag, så blir menyen nettopp dette når familien kommer på besøk.





Det siste året har vi i tillegg til å lage guacamolen selv også laget salsa. For salsaen bruker jeg oppskriften fra Trines matblogg, som er fantastisk god. Trines matblogg finner du her: http://trinesmatblogg.no/2010/11/25/tomatsalsa/

Ingredienser:
  • 1/2 rød paprika i grove biter
  • 1/2 rød chili i grove biter
  • 1/2 rødløk i biter
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 2 ts tomatpure
  • frisk koriander
  • 1 dl olivenolje
  • 1 lime, presset
  • salt og pepper
Ha paprika, chili, løk, tomater og tomatpure i en foodprosessor og kjør til ingrediensene er finhakket.

Tilsett olivenolje til du får passe konsistens og smak til med limesaft, salt, pepper og koriander. La gjerne salsaen stå en stund før servering.

Guacamole

Vi lager alltid hjemmelaget Guacamole til taco-kvelden vår. Vi synes den blir best når den er litt grov hakket og ikke helt most, akkurat som vi fikk den servert i Mexico.



Ingredienser:
  • 1 avocado
  • 1/4 løk, hakket i små, fine biter
  • 1 tomat, hakket i små fine biter
  • 1 fedd hvitløk
  • frisk koriander
  • 1/2 lime
  • salt og pepper
Tilberedning:
Del avocadoen i to og ta ut stenen. Legg "innmaten" over i en liten bolle, grov hakk den med en gaffel. Tilsett småhakket løk, tomat og hvitløk. Press over en lime og smak til med frisk koriander, salt og pepper.

Smaklig måltid!

fredag 2. mars 2012

Fondue



Fondue er for mange en gammel 80-talls rett. For oss er det et sosialt måltid som alltid blir positivt mottatt når vi har gjester. Det er noe spesielt sosialt med "sende" mat. Vi har det ofte når vi er på hytta på fjellet om vinteren, ellers så har vi servert det med både barn og voksne på besøk og vi har også servert det til over 40 personer!  Det gikk fint ved å låne en del fondue gryter. Ellers så kunne alt gjøres ferdig i forkant og vi kunne nyte! Det ble en morsom fest, med langbord og x-antall fondue gryter, snaps og Alpe-mimring...



Vi har noen favoritter som vi alltid må ha med, flere av dem har jeg med meg fra mine tre vintre med jobb i de østerrikske alper. For det første så har vi en rødvin, buljong og urte blanding i gryten. Dette skaper ikke den lukten og osen som jeg husker hjemmefra på 80-tallet. Dette har vi i gryten:

  • Buljong terning
  • vann
  • 5-dl rødvin
  • urter/krydder. Der tar vi hva vi har...
  • Dette varmes først på komfyren, slik at det er varmt og godt når man setter seg rundt bordet
Tilbehør:
  • Vi bruker alltid forskjellig kjøtt til å ha i gryten: svin, okse og kylling filet. Beregn 150-200 gr per person. For å få mer smak på kjøttet, kan det gjerne marineres i forkant, det er ikke alltid vi gjør.
  • Pommes Frites, ettersom man har så mange gode sauser/dip'er - så synes vi det er godt med pommes frites til å dyppe i dette
  • En god salat med olje og balsamico dressing samt krutonger på toppen
  • "mais-røre" (oppskrift "stjålet" fra favoritt fondue stedet i St. Anton...) Denne får alltid masse kommentarer og alle lurer på hva det er. Veldig enkelt, men veldig godt: en boks mais, røres sammen med majones. Voila!
Dip'er:
  • Aioli eller annen hvitløks dip
  • Curry dip (min manns favoritt). Jeg bruker bare en halv boks orginal kesam og tar curry oppi
  • "Thousand Island" (barnas favoritt). Halv boks orginal kesam med ketchup og pepper
Da er det bare å gjøre seg klar for et langt, hyggelig og sosialt måltid!


torsdag 1. mars 2012

Albondigas - spanske kjøttboller

Kjøttboller i tomatsaus med "futt" og mye smak! Deilig til tapasbordet.



Kjøttbollene:
  • 500 gr karbonade
  • 100 g loff
  • 3 hvitløksfedd
  • 1/2 rød chili
  • 3 sjalott løk
  • 2,5 dl melk
  • 3 egg
  • salt og pepper
Kjør loff, hvitløk, chili, løk og melk i en kjøkkenmaskin, til en jevn masse. Bland inn karbonade deigen og tilsett eggene ett og ett. Smak til med salt og pepper og trill til små kjøttboller. Stek dem i varm panne.

Tomatsausen:
  • 2 sjalottløk
  • 4 hvitløksfedd
  • 4 ss frisk koriander
  • 4 ss frisk basilikum
  • 1/2 dl olivenolje
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 dl vann
  • 1 ss sukker
  • 2 ts tomatpure
  • salt og pepper
Hakk løk og hvitløk. Fres dette sammen med urtene i olje. Ha i tomater og vann og la sausen trekke på svak varme i 1 times tid. Smak til med tomatpure, sukker, olivenolje, salt og pepper.

Varm opp kjøttbollene i sausen før servering.

Aioli

I morgen skal vi til Trysil med to gode vennepar. En tradisjon vi har hatt i flere år, som er fantastisk hyggelig. Fast innslag på enten fredag eller lørdags kvelden er tapas, og jeg er derfor i gang med å lage aioli som selvfølgelig hører hjemme på et tapas bord!



Ingredienser:
  • 2 eggeplommer
  • 1/2 teskje usøtet sennep (jeg bruker fransk dijon sennep)
  • 1/2 teskje salt
  • 1 spiseskje sitron saft (fersk presset)
  • 2-3 hvitløksfedd
  • 2,5-3 dl smaks svak olje (dvs: ikke olivenolje!)
  • OBS: alle ingredienser må være romtempererte, hvis ikke skiller det seg lettere
Tilberedning:
  • Bland eggeplommene med sennep, salt, sitronsaft og hvitløk
  • Når dette er en fin masse tilsettes oljen forsiktig, mens det vispes
  • Settes til kjøling
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...