torsdag 23. februar 2012

Fikenmarmelade

Det perfekte følget til ostefatet! Jeg elsker blåmuggost og hjemmelaget fikenmarmelade er perfekt tilbehør. Enkelt å lage, og også perfekt vertinne eller gjeste gave å gi bort! Jeg har kjøpt noen små glass på Ikea som er perfekte til det, knyt en liten sløyfe rundt lokket og det er både hyggelig og godt!



Her mangler bare osten og favoritt kjeksen...

Ingredienser (gir to store glass):
  • 500 gr tørket fiken
  • 3 dl vann fra bløtleggingen
  • 1 dl sitronsaft, nypresset
  • 8 dl sukker
  • 2 kanelstenger
Legg fikenene i bløt i rikelig med kaldt vann, la dem trekke natten over.

Hell av vannet men ta vare på 3 dl til kokingen. Hakk fruktene, la bitene småkoke i vannet og nypresset sitronsaft i 20 minutter. Ha i sukker og legg i kanelstenger. Kok uten lokk i 15 minutter og skum av om nødvendig.

Ta kaserollen av platen og ta ut kanelstengene. Legg over på glass når marmeladen er avkjølt.

Sjokoladefondant med mascarponekrem

Dette er en fantastisk god dessert. Oppskriften er for 10 personer og er derfor en fin dessert å servere når man har flere gjester. Ettersom jeg er sosial som jeg er, så vil jeg sjeldent gå glipp av samvær med gjestene når de først kommer, jeg elsker derfor retter der jeg kan gjøre mest mulig ferdig i forkant. Her kan alt gjøres klart, så er det bare å sette inn i ovnen like før servering, fantastisk godt og veldig enkelt!

bildet kommer...

Sjokoladefondant (10 personer):
  • 250 gr mørk sjokolade
  • 250 gr meierismør
  • 125 gr sukker
  • 350 gr egg
  • 75 gr hvetemel
Smelt smøret og tilsett finhakket sjokolade. Rør sammen eggene og sukkeret, og sikt i melet. Tilsett sjokoladeblandingen og rør godt til en fin og glatt røre. Jeg bruker et "muffinsbrett" med porsjonsformer laget av aluminium til å fylle røren i. Smør formene med litt smør, og fyll dem med sjokoladeblandingen. Stekes i ovn på 210 grader i syv minutter med varmluftovn eller i 10 minutter uten varmluft. Kakene skal ha en bløt kjerne slik at det renner flytende sjokolade ut når du skjærer i kaken.

Mascarponekrem:
  • Frø fra en vaniljestang
  • 100 gr mascarpone
  • 2 dl kremfløte
  • 50 gr sukker
  • saften av en kvart sitron
Bland alt foruten sitronen og pisk det stivt. Smak til med sitronsaft.

Tomatsuppe med fersken og bacon

Mens jeg skrev ned oppskriften på den Malaysiske suppen, så kom jeg på en annen suppefavoritt som også inneholder fersken. Dette er en oppskrift jeg fikk fra en venninne for mange år siden. Jeg laget den en del når jeg hadde barseltreff (som begynner å bli noen år siden...), men laget den igjen kun for noen få dager siden når jeg hadde lunsj besøk. Den falt i god smak!



Ingredienser (4 personer):
  • 200 gr bacon i terninger
  • 200 gr finhakket løk
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 grønnsaksterning
  • 1 liter vann
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 boks fersken, skjæres i terninger (ikke ta med saften!)
  • 1,25 dl fløte
  • 1 teskje karri
  • salt og pepper
Tilberedning:
  • bacon surres, taes opp av gryten
  • karri freses i oljen etter baconet, ta deretter oppi løk og hvitløk
  • grønnsaksvann med tomater tilsettes og kokes i 30 minutter. Smak til med salt og pepper
  • fersken, bacon og fløte tilsettes like før servering
Serveres med nystekte baguetter eller hjemmelaget foccacia brød

Foccacia brød

Nybakt foccacia brød er fantastisk godt, og går ofte ned på høykant både hos store og små. Denne oppskriften har jeg gitt videre til mange, og den er super enkel å lage.




Ingredienser:
  • 7 dl vann
  • 25 gr gjær
  • 4 ss olivenolje
  • 1,5 ts salt
  • 0,5 ts sukker
  • 14 dl hvetemel
  • olivenolje, maldonsalt, rosmarin
Tilberedning:
  • Løs gjæren opp i lunkent vann
  • Tilsett 3/4 av oljen, salt og sukker
  • Elt inn hvetemel (skal bli tynn, grøtaktig)
  • Tilsett resten av oljen helt mot slutten
  • Hev i 30 minutter
  • Hell i smurt langpanne (den er fortsatt ganske tynn, så skyv den ut av bollen med en slikkepott)
  • Etterhev i 20 minutter
  • Hell litt olivenolje over, stikk hull i brødet med fingertuppene og dryss over maldonsalt og rosmarin
  • Stekes på nederste rille på 200 grader i 20-30 minutter

Malaysisk gryte (a la Åfoss)

Dette er en fantastisk god kylling gryte/suppe rett. Første gang fikk jeg den servert hjemme i Skien på mimre treff med russe venninner. Jeg har selv servert den både i små og store lag. Vi hadde den faktisk på en innflyttingsfest med 40 personer hjemme hos oss. Fordelen med slik mat når man er mange, er at alt kan gjøres klart dagen før, så er den bare enda bedre når den står på i grytene og putrer når gjestene kommer (vent da med å ta i fløten til dagen den skal serveres...)!



Oppskrift til 4 personer:
2 store løk
2 fedd hvitløk
1 boks hakkede tomater
4 ts karri
1 liter vann
Grønnsaksbuljong
4 kyllingfileter
1 boks hermetiske fersken
ca 10 sjampinjonger
6 dl fløte

Løk og hvitløk surres i en gryte. Hermetiske tomater, karri og vann med grønnsaksbuljong helles over, alt kokes i ca 30 minutter.

Kyllingfiletene skjæres i tærninger og brunes i salt og pepper. Sjampinjongen skjæres i skiver og brunes. Kyllingfileter, sjampinjong og fersken (hakket i biter) has i gryten sammen med fløte. Små kokes i 15 minutter.

Serveres med godt brød, feks hjemmelaget Foccacia brød.

onsdag 22. februar 2012

Barcelona

Barcelona er en av mine favoritt storbyer i Europa og jeg har vært der mange ganger både på jentetur, par tur og med familien. Den siste jenteturen vår gikk hit helt i slutten av november 2011, og var en fantastisk opplevelse. Både fordi vi hadde et fantastisk vær og fordi vi leide en PentHouse for hele gjengen.

Lunsj på terassen i vår penthouse leilighet, sent i november!
Vi var 8 jenter og hadde en herlig leilighet i 16. etasje med 4 soverom, 3 bad, stue, kjøkken og 2 terasser. Alt fungerte supert. Se link for leiligheten: penthouse i Barcelona

Leiligheten hadde en super utsikt og var i bra stand. Det var litt standard forskjell på de 4 soverommene og vi kunne tenkt oss at den lå litt mer sentralt om vi skulle reist igjen, men vi kommer ikke til å reise på jentetur uten å bo på denne måten igjen!

Shopping:
Med Plaza Catalunia som utgangspunkt, finner man mye bra shopping. Vi holder oss som oftest mest i gatene Passeige de Gracia, Las Ramblas - nordover fra Plaza Catalunia, og Avenida Diagonal.

Restauranter:
Et sted jeg vil anbefale er et av våre lunsj steder. En herlig, litt trendy og moderne tapas bar: restaurant Cachitos  Vi var der til lunsj, men dette er også et sted der det blir fart og liv på kvelden. Restauranten ligger på Las Ramblas, men på oversiden av Plaza Catalunia.

En av kveldene var vi på Shoko, restaurant og club. Vi startet med middag i restauranten og fortsatte så på "privat område" på klubben. Veldig morsom kveld!

På disse linkene finner du kanskje flere gode tips: På byen i Barcelona, Uteliv i Barcelona, Barcelona nightlife

Jenteturer

Vi er en gjeng jenter som nesten hvert år i snart 15 år har reist på storbytur. Vi har hatt korte turer til blant annet København men også en herlig lang helg i Hong Kong for å besøke vår venninne Ingjerd som bor der.

Noen av "tuppene" fra jenteturen 2011, Barcelona
Alle turene har vært vellykkede på sitt sett, men vi har nå landet på noen suksess kriterier, som er med på å sikre full klaff på alle turer.

Suksess kriterier jentetur:
  • Direktefly, der det er mulig.
  • Forhåndsbestilling av lunsj og middager. Ingenting er så frustrerende som 8 jenter med lavt blodsukker som skal bli enige om restauranter når det begynner å bli fullt over alt... Vår erfaring er at de aller fleste restauranter går fint å forhåndsbestille før man reiser hjemmefra.
  • Bosted: sentralt, dvs nære til shopping og restauranter. På vår siste tur, til Barcelona, leide vi også en leilighet med plass til alle, det var stor suksess! Det blir veldig sosialt og hyggelig når man deler bosted, les mer om vår tur til Barcelona her:
  • Ellers så skal det vel ikke så mye mer til en rosevin, champagne og herlige jenter på tur!

Å reise med barn

Ettersom nærmest hele mitt voksne liv har vært innenfor reiselivsbransjen, så har vi også reist med barn siden de kun var noen måneder gamle. Vi har vært på alt fra typiske charterturer, langreiser som Mexico, Thailand og USA, leid hus, vært i storbyer og i Alpene med en 2 åring. Og vi har bare positive opplevelser og fantastiske minner!

Mexico 2006, barna var 3 og 6 år gamle
Mange kan være bekymret ikke nødvendigvis bare for en lang flytur, men også for hvordan barna vil tåle ev varme, klima, mat osv. Vi har aldri hamstret med oss hverken mat, bleier eller annet på våre turer. Dette er noen av våre tips for å reise med små barn:

Flyreisen:
  • Pakk en liten, egen sekk til barnet
  • Fyll sekken med: favoritt leke, en bok å bla i, matboks med litt brødskiver eller annet. I tillegg har vi alltid hatt en liten "reisegave" og en "overraskelse pose". Reisegaven er en ny innpakket leke, som barna har fått åpne først når flyreisen er i gang. Noe nytt og spennende holder oppmerksomheten og nysgjerrigheten en god stund! Overraskelses posen er gjerne en liten godte pose med favoritt godteri når reisen begynner å bli kjedelig og lang.
  • Når barne blir større: ha gjerne med bærbar DVD e.l til å vise favoritt filmene, husk høretelefoner!
  • I håndbagasjen til oss voksne har vi ellers alltid hatt med: et klesskifte, våtservietter og bleier.
Til turen:
  • Reisehåndbøker: Vi forbereder oss gjerne til turen ved å søke på nettet, kjøpe reisebøker osv. Kjøp gjerne egne reisebøker for barn som de kan lese i på forhånd, det har ihvertfall engasjert våre barn, både før og under reisen
  • Vogn o.l: vi har ofte hatt med egen vogn når barna var små, pass på at vognen ikke er for enkel, slik at barna ikke kan sove i den. Ettersom det er tre år mellom våre barn, så hadde vi god erfaring noen år på å la eldstemann ha med sparkesykkel. Denne sendte vi på flyet i samme pose som barnevognen og det gjorde oss ganske mobile vel fremme på reisemålet.
  • Vi har sjeldent tatt vaksiner før reisen, men sjekk med helsestasjon hvis du er usikker. Husk ellers god forsikring (Europeiske...!) er uhellet først ute er denne gull verdt. Vi har ellers alltid med oss et lite reise apotek med det aller nødvendigste.

Milles Cup Cakes

Vår 8 åring er glad i å lage mat og hun er spesielt stolt over sine cup cakes. Hun vil egentlig holde oppskriften hemmelig, tror det må være for å fortsette å imponere... Her kommer ihvertfall hennes favoritt!

Milles hjemmelagede cup cakes, egenhendig pyntet

Ingredienser:
  • 100 g mykt smør
  • 100 g sukker
  • 100 g hvetemel
  • 2 teskjeer bakepulver
  • 1/4 teskje salg
  • 2 mellomstore egg, med romtemperatur (eller rompetemperatur som hun leste første gangen...)
  • 1 teskje vaniljesukker
1. Sett ovnen på 180 grader. Sett muffinsformene på en stekeplate
2. Ha smør og sukker i en bolle og miks til blandingen er lys og luftig
3. Sikt mel, salt og bakepulver på smørblandingen
4. Tilsett egg, vaniljesukker og rør til det så vidt er blandet
5. Fyll formene halvfulle med deig, og stek dem i 18-20 minutter til de hevet, gyldne og faste i konsistensen

Glasur:
100 g mykt smør røres kraftig sammen med 100 g melis, en spiseskje av gangen. Tilsett konditorfarge for "festlig" frosting

Leie bil på ferie




Foto: Ving






Vi leier alltid bil når vi er på familieferie. Med erfaring både fra bilutleiebransjen og egne erfaringer fra ferie, tenkte jeg å dele litt tips:
  • Bestill i forkant! Vi nordmenn tenker ofte først på flybilletter, så etter en stund bestiller vi hotellet før vi helt til slutt eller først når vi er på ferie, bestilles leiebilen. Min erfaring er at det både er rimeligere å bestille i forkant, samtidig som du er garantert at du får bil.
  • Tenk på riktig størrelse! Skal du ha med deg hele bagasjen og fire personer fra flyplass til huset eller hotellet, må du ha en bil som har plass til alt dette.
  • Forsikringer! Sørg for at du har de forsikringer du behøver. Se gjerne over bilen sammen med en representant for bilutleie selskapet når du får nøkkelen/bilen og se også over den ved levering. Ta gjerne bilder dersom ingen fra utleieselskapet kan se sammen med deg. Da slipper du unødvendige diskusjoner i etterkant om når ev skader oppstod.
  • Lei av et anerkjent bilfirma: skulle uhellet være ute er du ofte sikret bedre hjelp og oppfølging



Kefalonia

Min kjærlighet til Hellas fikk jeg først og fremst i løpet av mine år som ung reiseleder på slutten av 80-tallet. Jeg har siden vært i Hellas utallige ganger, både i forbindelse med jobb, på jenteturer og med familien.
I familien har vi de senere årene fått Kefalonia som en favoritt, og vi var der senest forrige sommer og anbefaler stedet varmt!

Marius beundrer Myrtos Beach

Kefalonia er den største av de joniske øyene og ligger litt nord for Zakynthos, like utenfor vestkysten av Peloppones. De joniske øyene var lenge under italiensk styre og man kan fortsatt se påvirkning fra Italia i dag, både med tanke på blant annet mat og vin.

Ferien vår starter alltid de første dagene med å være i ro på bostedet, dvs i ro og i ro... barna er ikke til å få opp av bassenget. Etter at den første bade trangen har lagt seg leier vi alltid bil. Øya er liten og lett å ta seg rundt på og man får fint med seg det meste i løpet av ferien.


Anbefalte strender:
  • Myrtos Beach. Myrtosstranden er den stranden som Kefalonia er mest kjent for. Den anses dessuten for å være en av de fineste strendene i hele øygruppen de joniske øyene. Du må få med deg utsikten før du kjører de smale veiene ned til selve stranden.
  • Antisamos. Er en annen av øyas beste strender, den ligger i nærheten av byen Sami på østsiden av øya. Lekker strand, passer fint for snorkling. Kul og hipp beach bar midt på stranden.
  • Kaminia Beach. Den fineste sandstranden i nærheten av Skala. Kjør enten dit med leiebil, eller ta en taxi og avtal henting for returen. Tar kun 5-10 minutter å kjøre fra Skala. Stille og rolig med lite folk, veldig lang grunn og fin, så passer fint for små barn samt div vann aktiviteter.
  • Emblisi: liten rullestenstrand som ligger like ved fiskelandsbyen Fiskardo. Fine klippeformasjoner på begge sider av stranden.
  • Det er nesten bare å stoppe hvor som helst for et deilig bad, vannkvaliteten er fantastisk!


Steder å besøke:
  • Assos. En sjarmerende landsby på nordvestsiden av øya. Her kan man gjerne nyte en hel dag med strandliv, lunsj på tavernaen helt nede i strandkanten og en deilig middag før retur til hotellet. Ruinene fra det venetianske slottet fra 1500-tallet, den vennlige befolkningen, de smale gatene og de genuine små tavernaene bidrar til den koselige atmosfæren.
  • Fiskardo. "St Tropez" i miniatyr. Lekker liten by med trendy restauranter og barer og lekre yachter og seilbåter.
  • Sami. Koselig by å rusle rundt i samt ev avslutte med middag etter besøk på Antisamos. Havnen er en av øyas viktigste, og herfra kan man reise på dagsturer til Patras, Ithaka og Italia. Koselig strandpromenade med tavernaer, barer og kafeer.
  • Argostoli. Dette er øyas største by med 14.000 innbyggere. Ikke veldig mye shopping på Kefalonia, men noe finner man her i hovedstaden. Hyggelig å reise hit på ettermiddagen og avslutte med middag før retur til hotellet.
  • Agia Ephemia: liten fiskelandsby langs havet. Vi bodde i Skala og passerer Agia Ephemia på vei til blant annet Myrtos Beach. Koselig sted for et lite stopp, ev gå innom en av bakerne i byen å kjøpe ferskt, deilig brød.
  • Dryppstensgrotten Drogorati
  • Undervannsgrotten Melissani

I Assos lille sentrum

Vil du få et inntrykk av øya? Lei gjerne filmen "kaptein Corellis Mandolin" med Nicholas Cage og Penelope Cruz, den er spilt inn på Kefalonia (2000) spesielt i Sami og på stranden Antisamos.

Kanskje du finner ytterligere inspirasjon og tips på følgende linker:
God tur!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...